Biòlegs adverteixen del perill de “demonitzar” les rates penades davant els casos de dues persones mossegades per exemplars amb ràbia

“Les rates penades no ataquen i no s’han de tocar”

-Són el millor regulador de les poblacions d’insectes. Poden caçar en una nit fins al 80% del seu pes en insectes
-Un individu pot consumir entre 500 i 3.000 mosquits en una nit
-El 99% de contagis per ràbia es produeix per mossegades de gossos domèstics

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) i la Societat Espanyola per a l’Estudi i Conservació de les Rates penades (SECEMU) ha advertit del perill que suposa demonitzar a les rates penades després d’haver sigut ateses dues persones mossegades per exemplars que tenien ràbia.

El biòleg Miguel Monsalve, especialista en quiròpters i tècnic especialista en la comissió de conservació del SECEMU, ha apuntat que “les rates penades no ataquen, solament mosseguen si se’ls agafa amb la mà com a defensa”. El consell de “no tocar” ho reitera Juan Emilio Echevarria, especialista de la Societat Espanyola de Virologia i SECEMU. Echevarria ha incidit que en els casos de Valladolid i Huelva el sistema sanitari ha funcionat perfectament i ha demostrat que si els afectats acudeixen al centre sanitari i s’apliquen els protocols correctes no existeix cap risc. “El sistema és 100% eficaç” ha remarcat.

Els biòlegs apunten que no s’ha de generar rebuig social davant una espècie que és el millor aliat en el control d’insectes. De fet, hi ha estudis en els quals s’ha demostrat que en una sola nit les rates penades poden arribar a consumir el 80% del seu pes en insectes. En el Delta de l’Ebre s’ha constatat que 40 exemplars són suficients per a controlar la plaga del Cucat de l’arròs. Altres recerques posen de manifest l’efecte positiu d’algunes espècies sobre l’agricultura. És el cas de la rata penada Cua de Ratolí en el Sud-oest dels Estats Units, que redueix de forma significativa la plaga del cuc del cotó.

La manera en el qual s’ha explicat la notícia en determinats mitjans de comunicació pot comprometre els esforços que s’estan realitzant per conservar les poblacions existents.

A Espanya s’han documentat 35 espècies de rates penades, de les quals 22 estan a la Comunitat Valenciana.
Juan Emilio Echevarría ha advertit que les rates penades infectades per ràbia “tenen alteracions en el seu comportament que els fan més accessibles a l’home”

-Tres regles bàsiques
El consell bàsic de “no tocar” ha d’aplicar-se en qualsevol situació, segons apunta Echevarria. Si es detecta la presència d’aquests quiròpters en un habitatge “no s’ha de fer gens, s’ha de contactar amb serveis especialitzats que sabran com actuar”. I si es produeix una mossegada s’ha d’acudir de manera immediata al metge.
Miguel Monsalve ha relatat que en els seus més de 20 anys investigant rates penades a l’interior de coves i cavitats mai ha patit cap incident, fet que posa en relleu que les mossegades de ratapinyada són “excepcionals”.

Des del Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana s’advoca per seguir amb accions que mantinguen i conserven les diferents espècies de rates penades ja que algunes estan seriosament amenaçades, amb menys de 100 exemplars documentats.
Una rata penada menja entre 500 i 3.000 mosquits en una nit. Es tracta d’animals gregaris que habiten en comunitats. Únicament volen a la nit i el seu sistema de sonar els permet volar en total foscor.

-Vigilància epidemiològica
Des que s’ha activat el sistema de vigilància epidemiològica a Europa s’han detectat més de 1200 rates penades infectades, s’han sotmès a tractament preventiu centenars de persones i solament s’ha detectat un cas de mort per mossegada de rata penada amb ràbia. Va ser a Escòcia en 2002 i la defunció es va produir perquè l’infectat no va seguir el protocol establit.

De fet el 99% de casos de contagis per ràbia en persones s’associen a gossos domèstics, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.

Related Posts

Top