Reivindicant la importància dels biòlegs i biòlogues investigadors

Amb motiu de la Nit Europea dels Investigadors que se celebra hui mateix, des del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) es vol fer una crida a la importància dels biòlegs i biòlogues investigadors que dediquen el seu esforç i treball a avançar en la ciència i aconseguir descobriments que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones.

Carta d’opinió del COBCV:

Reivindicant la importància dels biòlegs i biòlogues investigadors

La investigació portada a terme pels biòlegs, en les seues múltiples especialitats, se centra fonamentalment en el funcionament dels organismes i els sistemes vius, que té aplicacions immediates en medicina i restauració i gestió del medi natural. Respecte a la gestió i restauració del medi natural, aquesta mai pot ser eficient i estar ben dirigida si no es coneix el sistema sobre el qual s’intervé, de manera que és possible determinar els processos i condicions a protegir o restaurar. No s’ha de deixar de banda tampoc la importància d’aquest coneixement dels organismes i els sistemes en el disseny de les estratègies de control de plagues, imprescindibles en l’agricultura moderna. Cal citar també que els avanços en la genètica i fisiologia dels organismes obrin grans possibilitats en l’àmbit de la biotecnologia i ofereixen aplicacions immediates en la millora dels conreus i en la bioremediació ambiental, per citar exemples.

Quant a la medicina, un bon exemple són els avanços en el coneixement de la microbiota humana lligada a malalties i trastorns d’importància, com poden ser la malaltia de Crohn o la de Parkinson. Un cas paradigmàtic de la utilitat d’aquestes investigacions va ser el descobriment del mecanisme CRISPR a una archea o archeobactèria, en el qual es fonamenta la tècnica CRISPR-cas d’edició genètica.

En aquest sentit, els biòlegs juguen un important paper en el conjunt de la investigació biomèdica, l’objectiu de la qual és un millor coneixement del cos humà i el seu funcionament a través del mètode científic, del que s’extrauen importants resultats que permeten un millor tractament de les malalties i el desenvolupament de noves teràpies de gran eficàcia. A més, la investigació biomèdica ha obtingut grans avanços en embriologia -l’estudi del desenvolupament embrionari humà- d’indubtable valor en la constant millora de les tècniques de reproducció assistida.

Amb total seguretat la investigació en el camp de la biologia obtindrà els pròxims anys grans avanços. Si es vol situar a Espanya en el mapa de la ciència mundial i evitar fenòmens devastadors com la ‘fugida de cervells’ cal millorar les condicions de treball dels investigadors. Les i els investigadors s’esforcen cada dia per trencar els límits del coneixement i no cal posar traves, derivades de males polítiques d’investigació, al seu treball.

Related Posts

Top