La jornada La biodiversitat com a aliada de l’agricultura analitzarà els beneficis de la fauna en el control de plagues

-El Centre Cultural la Petxina de València acull el proper dimecres 29 de novembre ponències, tallers i conferències per a descobrir la utilitat de les rates penades i les aus contra els insectes que amenacen les collites

La jornada titulada La biodiversitat com a aliada de l’agricultura: fauna útil en el control de plagues, té com a principal objectiu presentar els resultats de la campanya Aliades en la nit, així com destacar la importància d’alguns animals vertebrats com les rates penades i les aus en el control de les principals plagues que afecten a importants conreus valencians. El projecte Aliades en la Nit és una iniciativa agroecològica del grup Roncadell i Acció Ecologista-Agró que compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament de València. El seu repte és fomentar la presència de rates penades en l’Horta de València així com al parc natural de l’Albufera, on estos xicotets mamífers voladors actuen com a controladors naturals de les plagues de l’arròs i la xufa.

Concretament del cucat de l’arròs (Chilo suppresalis) i d’un lepidòpter barrinador de la xufa anomenat Bactra bactrana. Durant la jornada s’exposoran altres experiències similiars com la que té lloc al Delta de l’Ebre amb l’efecte de la rata penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus) com a controladora del cucat de l’arròs. L’activitat de les rates penades als arrossars de Múrcia també ocuparan un espai destacat durant l’encontre. El biòleg valencià i especialista en lepidòpters de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, Joaquim Baixeras, realitzarà una ponència sobre l’arna de la xufa. Per la seua part, Rafael Laborda, professor del Departament d’Ecosistemes Agroforestals de la Universitat Politècnica de València parlarà sobre la diversitat del paisatge com a aliat de l’agricultor.

Control de vinyes amb rates penades
La jornada contarà amb l’experiència d’un celler d’Enguera (València) a l’hora d’utilitzar rates penades i altres animals per a controlar les plagues de la vinya de manera natural. Es tracta d’una experiència que està donant excel•lents resultats en altres països del món com per exemple els Estats Units.
El Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) i l’Ajuntament de València financien la jornada La biodiversitat com a aliada de l’agricultura: fauna útil en el control de plagues que tindrà lloc dimecres 29 de novembre al Centre Cultural La Petxina de València des de les 9.00 fins 14.00 h. Els interessats a participar poden inscriure’s al correu d’Acció Ecologista-Agró:
lhorta@accioecologista-agro.org

Programa: jornada_biodiversitat_PROGRAMA
Cartell: jornada_biodiversitat_CARTELL

Related Posts

Top