Félix Rodríguez de la Fuente: el gran divulgador ambiental que va marcar a tota una generació de biòlegs valencians

Han passat 4 dècades des de la seua mort en un accident d’avioneta a Alaska però el seu record, la seua obra i el llegat continua inesborrable

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV), quaranta anys després de la mort de Félix Rodríguez de la Fuente, vol reconéixer l’extraordinària obra i el llegat del divulgador ambiental, naturalista i realitzador de documentals que va arribar a engendrar una verdadera consciència ecològica a Espanya. Per al COBCV, aquest personatge indispensable en la història de l’ecologisme espanyol dels anys setanta del segle passat, va marcar a tota una generació de joves inquiets i preocupats per la conservació de la fauna i la flora que hui en dia s’han convertit en biòlegs. «Félix Rodríguez de la Fuente va introduir el medi natural a través de la televisió en milions de llars espanyols. Als anys setanta jo encara no era ni tan sols un adolescent. Jo sóc biòleg vocacional. M’encanta la naturalesa i els animals era la meua passió des de ben menut. Veia “Planeta Azul” amb mon pare i recorde l’exemple que ens donava Félix amb la seua enorme capacitat de divulgació, la seua idoneïtat de seducció cap a una naturalesa i una fauna silvestre meravellosa. Félix Rodríguez de la Fuente va ser un poc el detonant per a desenvolupar i posar en pràctica eixes vocacions incipients, almenys en el meu cas així va ser», ha indicat Ignacio Lacomba, Degà del Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana.

Fèlix Rodríguez de la Fuente, reconegut per milers d’escolars i joves espanyols com a “l’amic dels animals”, va contribuir a protegir i salvar de l’extinció a diverses espècies com el linx ibèric (Linx pardina), l’ós bru (Ursus arctos arctos), el llop ibèric (Canis lupus signatus), el voltor negre (Aegypius monachus), el trencalòs (Gypaetus barbatus) i el gall salvatge cantàbric (Tetrao Urogallus Cantabricus) d’entre altres espècies emblemàtiques de la fauna ibèrica.

Un 14 de març de 1980 va morir a Alaska en un accident d’avioneta juntament amb dos membres del seu equip i el pilot. Estava rodant la carrera de trineus arrossegats per gossos més important del món. La serie “El hombre y la tierra” el va consolidar com un important divulgador ambiental no sols a Espanya sinó també en la resta del món on els seus capítols van ser emesos.

Rodríguez de la Fuente també va ser fundador de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO-Birdlife), una de les ONG més importants d’Espanya. El primer contacte de Rodríguez de la Fuente amb els més menuts va ser l’any 1966 quan va presentar el programa “Televisió escolar” i es va convertir en “l’amic dels animals”. Dos anys més tard va crear el programa “Fauna” per a la TVE on es va iniciar com a extraordinari divulgador ambiental. Fauna també es va convertir poc després en una magnífica enciclopèdia que va estar present en les prestatgeries de milers joves de tota Espanya. L’any 1970 va realitzar la sèrie “Planeta Azul”. Rodríguez de la Fuente també es va escoltar en la ràdio durant molts anys amb el reconegut programa “La aventura de la vida”. Però la sèrie que el van coronar com el principal divulgador ambiental del país i un dels més importants del món va ser “El Hombre y la Tierra” des de l’any 1973 al 1980. Precisament la sèrie referida a la fauna ibèrica és la que encara hui en dia recorden milers de seguidors que s’han convertit en biòlegs, naturalistes o simplement amants de la naturalesa.

Related Posts

Top