Entrevista a Ana Arjona i Juan José Gil, impulsors del projecte BIRsibilidad

Entrevista a Ana Arjona i Juan José Gil, graduats en biologia, opositors i impulsors del projecte BIRsibilidad que busca la igualtat en les oposicions d’àmbit sanitari entre els Biòlegs i altres titulacions que poden optar als mateixos llocs.

“Demanem al Ministeri més places de formació sanitària especialitzada per a biòlegs”

1. En el vostre cas encara no heu iniciat l’etapa professional, sinó que esteu buscant la vostra oportunitat. Què us va portar a estudiar biologia i la vostra especialitat?

ARJONA: Crec que des de ben xicoteta ho vaig tindre clar. Sempre he sentit una gran curiositat per la naturalesa i per l’ésser humà, per tots els processos que feien la vida possible. A mesura que vaig anar creixent, aquesta curiositat va créixer amb mi. Quan vaig arribar a l’institut vaig tindre molt clares les optatives a triar i biologia va ser la primera d’elles. En l’instant que vaig veure com estava organitzada l’assignatura, ja vaig saber que m’anava a agradar. Va ser una assignatura que va despertar encara més si cap les meues ganes de saber com estava organitzada la vida i el món que ens envolta, entendre els mecanismes i processos que ens han portat a ser el que a hores d’ara som. Per a mi no era una assignatura més que calia estudiar perquè era el que tocava, era una assignatura que començava a respondre les meues preguntes i assaciar aquesta curiositat. Però com més sabia, més volia saber i crec que aquest va ser el detonant que em va fer triar el Grau de Biologia en la Universitat.

2. Sou part del grup impulsor de BIRsibilidad (amb presència en Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram) per a reclamar equitat en les oposicions per a BIR (Biòleg Intern Resident), en què consisteix el projecte?

ARJONA / GIL: El principal objectiu d’aquest projecte és reivindicar la importància del Biòleg i titulacions afins en l’àmbit sanitari, imprescindible en aquests temps de pandèmia i proposar un augment de les places destinades a BIRs mitjançant un repartiment equitatiu d’aquestes. Només disposem de 4 especialitats de laboratori, les quals hem de compartir, perquè també s’ofereixen a altres col·lectius -IR. Hem de fregar pràcticament l’excel·lència en els nostres exàmens per a poder accedir a una d’aquestes places, per a les quals portem preparant-nos des que iniciem els nostres Graus en la Universitat. Són molts anys de formació, sabem que és un camí llarg i difícil, per això mateix no ens sembla just que altres col•lectius -IR disposen de més places de laboratori que nosaltres, exigint-los la meitat de nota per a aconseguir aquestes places. En la majoria dels casos, aquestes places queden desertes a l’any següent, perquè són les últimes places a ser triades i no són de l’interés de l’opositor que les selecciona. Per això, demanem que se’ns assignen aquestes places a nosaltres, els BIRs. No volem llevar-li places a cap col·lectiu, simplement que es faça un repartiment just i equitatiu, assignant la major part de les places de laboratori als BIRs i augmentant el nombre de places de la resta de col·lectius d’acord a les seues especialitats més demandades.

3. BIRsibilidad és una iniciativa a nivell nacional, podríeu explicar com us coordineu i com s’ha arribat a un treball conjunt a aquest nivell?

ARJONA / GIL: Som un grup d’uns 40 opositors BIR bastant cansats que no es reconega el paper de la biologia en general i de la biologia sanitària en particular. El dia que el Ministeri de Sanitat va anunciar un augment de 141 places de Formació Especialitzada Sanitària i vam comprovar que d’elles únicament una estava destinada a BIR, vam decidir mobilitzar-nos i alçar la veu en el nostre nom i el de molts altres companys que es troben en la mateixa situació. Vam crear un grup de WhatsApp i a partir d’ací vam comencçar a organitzar-nos i repartir-nos les tasques: Cerca de dades, elaboració de gràfics, redacció de documents, contacte amb entitats públiques…

Actualment, tenim diverses xarxes socials en marxa, com comentaves abans (Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn) gestionades per diversos dels companys del grup. A més, hem creat una recollida de signatures en change.org.

D’altra banda, hem contactat amb els Col·legis de Biòlegs de tota Espanya, amb la finalitat de tindre el suport d’una figura legal i, ara mateix, hem obtingut resposta del Col·legi de la Comunitat Valenciana, Múrcia i País Basc, els quals secunden 100% la nostra causa. Ens estem posant en contacte, a més, amb els caps de servei de cadascun dels hospitals, perquè siguen conscients de la nostra situació i la nostra inconformitat.

4. Quin és al vostre entendre la importància de pertànyer a un Col·legi Oficial?

GIL: Al meu parer, estar col·legiat és un requisit indispensable per a la vida d’un Biòleg i qualsevol titulació afí. Pots trobar molts avantatges a nivell personal, et permet realitzar pràctiques en empresa estant assegurat, s’ofereixen descomptes en cursos i màsters propis, enviaments d’informació sobre ofertes de treball, així com beques i convocatòries que puguen ser d’interés per a nosaltres. A més, el Col·legi t’ofereix una assegurança de responsabilitat civil, així com assessoria jurídica. No obstant això, la importància o l’objectiu màxim d’estar col·legiat ha d’anar més enllà. Hem d’estar col•legiats per a poder ser un gremi més fort i unit. Així com en altres carreres es col·legien només graduar-se, el mateix hem de fer nosaltres ja que units serem més respectats, ens escoltaran abans i acabarem amb el desprestigi que patim per part de les autoritats governamentals. De manera individual no som ningú, units som tot. Hem estat anys sacrificant la nostra vida per a tirar avant una carrera, lluitant dia a dia pels nostres interessos, quina millor manera de seguir aquesta lluita que estar col·legiat i defensar els nostres interessos com a col·lectiu.

Primer video de la sèrie “Què fem els biòlegs?” en el que, en aquesta ocasió, parla Juanjo Gil de BIRsibilidad: https://www.youtube.com/watch?v=_QQuBHgjLCA

Related Posts

Top