La IX Trobada d’Investigadors i Investigadores en Càncer “Ciutat d’Alcoi” posa el focus en el compromís per la investigació, prevenció i divulgació oncològica

– L’aval del COBCV manifesta el compromís amb la investigació, la prevenció i la divulgació científica

La IX edició de la Trobada d’Investigadors i Investigadores en Càncer “Ciutat d’Alcoi”, celebrada del 7 al 9 de maig de 2025 en el Centre d’Art d’Alcoi (CADA), ha consolidat a la ciutat com un referent nacional i internacional en l’àmbit de la investigació oncològica. Al llarg de tres dies, ponents que són referents en els seus respectius àmbits han aportat coneixement i experiència en la investigació oncològica, oferint en còmput global diferents visions i primes des d’on abordar el càncer.

L’aval del COBCV ha sigut fonamental per a l’èxit de l’esdeveniment, i posa de manifest el ferm compromís del col·lectiu de biòlegs amb la investigació, la prevenció i la divulgació científica en l’àmbit de l’oncologia.  L’esdeveniment ha significat la posada en comú d’un compromís per enfortir i recalcar la necessitat d’apostar per la investigació, prevenció i divulgació oncològica.

La trobada va ser inaugurada per una Conferència Oberta a la ciutadania en la qual es va abordar la importància dels hàbits saludables en la prevenció i l’abordatge del càncer des de múltiples perspectives. Van participar ponents de reconegut prestigi, com Marisol Soengas (CNIO), que va intervindre des del seu doble rol d’investigadora i pacient; Joaquín Gavilá, oncòleg de l’Institut Valencià d’Oncologia; Soraya Casla, directora del Programa d’Exercici i Càncer; Juan Tortosa, vicedegà de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat d’Alacant; i Ana Egea, coordinadora de Salut Comunitària de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana. Tots ells van coincidir a subratllar el paper clau que juguen l’alimentació, l’activitat física i el consum limitat d’alcohol i de tabac en la prevenció del càncer i en la millora de la qualitat de vida durant el tractament oncològic.

Durant els dies 8 i 9, el programa científic va reunir ponents de primer nivell, que van abordar aspectes capdavanters de la investigació en càncer amb presentacions rigoroses, inspiradores i provocadores. Van destacar especialment les quatre conferències magistrals. Marcos Malumbres (CNIO) va fer una crida a prioritzar la inversió en prevenció, amb la vista posada a protegir la salut de les futures generacions; Arkaitz Carracedo (CIC bioGUNE) va aprofundir en el paper del metabolisme en el càncer de pròstata i va proposar noves vies terapèutiques; Guadalupe Sabio (CNIO) va analitzar la fisiopatologia del teixit adipós i la seua implicació en el desenvolupament tumoral; i Carolina Espina (IARC-OMS) va presentar el marc del Codi Europeu contra el Càncer, destacant la necessitat de polítiques públiques, educació en salut, equitat i conscienciació social com a pilars per a avançar en la prevenció.

Un dels eixos centrals de la trobada va ser el suport al talent jove. En aquest sentit, es va atorgar la beca ASEICA-+QUEUNTRAIL, dotada amb 25.000 euros, a l’investigador Grégoire Stik, de l’Institut Josep Carreras, pel seu innovador projecte centrat en l’ús de perfils d’imatge per al descobriment de nous fàrmacs en la leucèmia linfoblástica aguda de cèl·lules B. A més, es van reconéixer les millors comunicacions científiques presentades per joves investigadors en diferents categories: investigació bàsica, epigenòmica i microbioma, prevenció i atenció assistencial, i exercici i càncer.

La clausura va comptar amb la presència institucional d’Eva Ortega Paino, Secretària General d’Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, qui va valorar positivament la trajectòria de la Trobada i va traslladar el suport del Ministeri a aquesta mena d’iniciatives que enforteixen la investigació biomèdica i la seua connexió amb la ciutadania. Aquesta edició ha reforçat el compromís d’Alcoi amb la ciència i la prevenció del càncer, destacant la importància dels hàbits de vida saludables i la col·laboració entre investigadors, professionals sanitaris, administracions públiques i societat civil.

Related Posts

Top