En 6 anys han mort en la Comunitat Valenciana 1.400 ocells per electrocucions o xocs contra les línies d’alta i mitjana tensió

És una de les conclusions del taller celebrat a Madrid on experts de tota Espanya es van reunir per a analitzar les causes de la mort de l’avifauna contra les torretes elèctriques
El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) representat pel biòleg i col·legiat Francisco Atiénzar va participar el mes d’abril passat a Madrid en el taller “Solucions per a evitar l’electrocució d’ocells” organitzat per SOS Tendidos Eléctricos.

Així les coses, experts en el tema i biòlegs de diferents punts d’Espanya es van reunir per a aportar solucions a la pèrdua d’avifauna derivada de la creació o falta de renovació i millora de les torres elèctriques distribuïdes per la geografia nacional. Entre altres xifres, de les dades tractades, s’extrau que a la Comunitat Valenciana van perir de 2011 a 2017 un total de 1401 ocells, la majoria rapaces i per tant fonamentals per al desenvolupament i la continuïtat de la cadena tròfica. No obstant això, cal assenyalar que aquestes dades són merament orientatives ja que, segons recolza i assumeix la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana en la seua resolució del 15 d’octubre de 2010, les xifres caldria multiplicar-les per quatre perquè s’ajustaren a la realitat. Una xifra estimada, en aquest cas, de 5604 ocells. Això és pel fet que les xifres oficials només contemplen els ocells trobats i catalogats però no comptabilitza a tots aquells els cossos de les quals no apareixen o moren per causes derivades del xoc contra la línia elèctrica i no directament en el moment de la col·lisió entre altres.

Així mateix, es va exposar que en el cas particular de la Comunitat Valenciana, la legislació vigent contempla que quan es trobe el cadàver d’una espècie en règim de protecció especial amb símptomes d’haver-se electrocutat es comunicarà al titular d’aquesta instal·lació que ha d’escometre les modificacions pertinents establides en el Reial decret 1432/2008. No obstant això, no s’imposarà cap sanció en cas de no incorporar les millores, a no ser que hi haja reiteració en el cas. Cal ressaltar llavors, que, la majoria de propietaris es preocupa més per ocultar els cadàvers d’ocells electrocutats que per implantar les millores que evitarien la mort de centenars de rapinyaires cada any.

Related Posts

Top