El projecte IDEMAR Belharra es presenta oficialment a la seu del Col•legi dels biòlegs valencians

-Està impulsat per tres dones emprenedores i un veler de 14 metres d’eslora que utilitzaran en temes de recerca marina, divulgació i educació

L’Associació IDEMAR Belharra amb seu a València i dedicada a la recerca, divulgació i educació marina acaba de presentar-se de manera oficial a la seu del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV). Les seues màximes impulsores són tres dones emprenedores, entre biòlogues i oceanògrafes que fa 3 anys que preparen el projecte Belharra. La principal eina per desenvolupar el contingut del projecte és un veler anomenat Belharra de 14 metres d’eslora amb una història peculiar. Els seus últims propietaris, un matrimoni francés, va decidir vendre-ho pel simbòlic preu de 1 € a algun projecte singular i no lucratiu. El professor de nàutica Iñaki Urkia va conéixer l’oferta i la va oferir a un equip d’antics estudiants del Grau de Biologia de la Universitat de València enamorats del Mediterrani i agrupat en l’Associació Bioblau. ‹‹Després d’unir-nos 5 associacions diferents aconseguim gràcies a l’empresa Dexilon els diners suficients per a portar l’embarcació des de Mazagón, a Huelva, fins a València. Vam fer la travessia a l’agost del 2014. Després en comprovar la complexitat del projecte decidim crear l’associació que és gestora actual del veler››, ha afirmat Uxeu Urkia, presidenta de IDEMAR Belharra.

-Recerca, divulgació i educació marina

IDEMAR Belharra es dedicarà a la recerca, la divulgació i l’educació de tots aquells temes que tinguen a veure amb el Mediterrani de la Comunitat Valenciana. Els seus objectius prioritaris són oferir un mitjà perquè la societat valenciana participe en la recerca marina, promoure activitats d’educació i divulgació científica entre la població, mostrar els desconeguts fons submarins del litoral mediterrani valencià, tan propers però tan allunyats de la societat, realitzar treballs de conscienciació marina i establir llaços d’unió entre el Mediterrani, els joves i les famílies mitjançant activitats educatives i lúdiques. ‹‹Els tres punts del projecte són l’educació, la divulgació i la recerca. Tots són importants. En la part de recerca volem estudiar les profunditats del golf de València. Mitjançant una càmera gravarem els desconeguts fons des de 40 fins a 1 000 metres de profunditat. Pel que fa a l’educació tenim plantejades diverses activitats com a tallers per a col·legis i instituts on han de dissenyar diverses campanyes oceanogràfiques››, ha explicat amb detall el coordinador de projectes, Pau Fortea.

-Un crowdfunding per sortir a navegar

IDEMAR Belharra fa una setmana que està en la plataforma Verkami amb un projecte crowdfunding anomenat Una milla por el Mediterráneo!. El seu objectiu és aconseguir 12 000 euros de donacions particulars per acabar d’equipar l’embarcació amb elements necessaris de seguretat i donar-li els últims retocs de varador com pintar, escatar i altres qüestions necessàries. ‹‹Hem arribat fins aquí, hem picat, hem soldat, hem pintat, hem fet tot el que podíem fer, tot el que estava a les nostres mans però ara necessitem ajuda, necessitem la col·laboració de la gent perquè ens ajude a treure aquest projecte endavant. Verkami és una pàgina preparada per a això. Es fa les donacions. Si arribem al mínim de 12 000 €, cobrem aquests diners. Si no arribem, els diners es retornen íntegrament. La campanya dura 40 dies. Tenim recompenses per col·laborar com gyotacus que són ictiografies que reprodueixen petjades de peixos, borses per a la compra elaborades amb veles reciclades, samarretes i per a aquelles donacions més copioses hem preparat sortides amb el veler Belharra››, ha acabat assenyalant la codirectora del projecte, Noèlia Sosa.

Per a més informació sobre el projecte poden consultar la pàgina del portal de medi ambient Samarucdigital https://samarucdigital.com/2017/05/31/projecte-belharra-a-punt-per-a-salpar/?lang=es 

Foto superior, d’esquerra a dreta: Noelia Sosa, Pau Fortea, Lucía Moreno, Uxue Urquía.

El Belharra

Related Posts

Top