El Col·legi Oficial de Biòlegs valencians exigeix al Ministeri de Sanitat la creació de l’especialitat de Reproducció Humana Assistida

-Fa més de 30 anys els seus professionals treballen com a interins en aquestes unitats sense que es reconega oficialment la seua categoria professional

Els biòlegs valencians que exerceixen les seues funcions en les unitats de reproducció humana assistida i de diagnòstic genètic preimplantacional dels hospitals públics valencians, fa més de 30 anys que treballen als llimbs professionals malgrat ser els de major antiguitat de la Sanitat Pública Espanyola.

Actualment es produeix una paradoxa absurda, com és el fet que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat no regule l’especialitat de Reproducció Humana Assistida, però al mateix temps reconega la competència professional dels dos biòlegs de Reproducció Assistida que formen part de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida (CNRHA) des de la seua creació l’any 1998. Aquest organisme, permanent i consultiu, té com a objectiu orientar sobre la utilització de les tècniques de reproducció assistida i col·laborar amb les administracions públiques quant a aquesta matèria.

“L’any 1987 va començar a funcionar la Unitat de Reproducció Humana Assistida de l’Hospital la Fe de València. L’any 1988 va nàixer la primera xiqueta anomenada Andrea. Luisa Diéguez i jo mateixa muntem aquesta unitat braç a braç amb els obrers de la construcció. En aquell moment vam ser contractats com a facultatius especialistes. L’any 2003 quan va entrar en vigor la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries ens quedem sense especialitat reconeguda i passem a ser titulats superiors no sanitaris de l’àrea de gestió››relata amb greuge Inmaculada Molina, biòloga i fundadora de la Unitat de Reproducció Humana Assistida de l’Hospital Universitari i Politècnic la Fe de València, i membre de la CNRHA.

-A la recerca d’una regulació necessària 

El col·lectiu de biòlegs, a través d’una societat científica anomenada ASEBIR (Associació per a l’Estudi de la Biologia de la Reproducció), van crear el títol de biòleg especialista en reproducció assistida, però el Ministeri de Sanitat no li va donar validesa. Poc després, i a través de la European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE), van crear una acreditació perquè els embriòlegs de reproducció assistida pogueren treballar en els diferents països de la Unió Europea, amb validesa també en els EUA, però de nou el Ministeri de Sanitat tampoc la va reconéixer. Poc després aquest ministeri va aprovar la creació de l’especialitat d’Anàlisis Clíniques. ‹‹Nosaltres decidim, d’acord amb el Consell de Col·legis de Biòlegs d’Espanya, sol·licitar aqueixa especialitat, no obstant això, la comissió d’anàlisis clíniques va decidir no reconéixer-la perquè no estàvem qualificats. Més tard ens hem adonat que, tant els metges com els biòlegs, amb l’especialitat d’anàlisis clíniques, han anat ocupant els nostres llocs de treball, principalment en la Sanitat Pública››, remarca Molina.

Actualment els biòlegs no sanitaris que treballen en aquestes unitats, sense especialitat reconeguda, realitzen funcions com per aspiració de epidídim i biòpsia de testicle per a Tècniques de Reproducció Assistida, obtenció, cultiu, inseminació i micro injecció (ICSI) d’ovòcits, transferència d’embrions, congelació de gàmetes i embrions, biòpsia i fixació de les cèl·lules en els casos de Diagnòstic Genètic preimplantacional (DGP), preservació de la fertilitat en dones i xiquetes (congelació d’escorça ovàrica, ovòcits o embrions prèvia a tractaments oncològics, selecció i transferència d’embrions lliures de malalties genètiques en els casos de DGP, així com docència dels MIR, BIR, FIR i QIR per a les especialitats d’Anàlisis Clíniques i Bioquímica Clínica.
‹‹El Ministeri de Sanitat hauria de dir-nos per què motiu no podem tenir aqueixa especialitat d’anàlisis clíniques que ja existeix i que ens donaria una eixida a aquesta situació que ens conduirà a l’extinció. Per la seua banda la Conselleria de Sanitat, al llarg d’aquests anys, en reunions mantingudes amb els directors generals de Recursos Humans, ens han dit una vegada i una altra que no és competència d’ells sinó del Ministeri››, acaba afirmant la també doctora en Bioquímica per la Universitat Politècnica de València, Inmaculada Molina.

Si aquest reconeixement, demandat pels creadors de les històriques unitats de reproducció humana assistida i de diagnòstic preimplantacional del Sistema Nacional de Salut, no es duu a terme, es convertiran en tècnics de laboratori treballant a les ordres de facultatius especialistes en anàlisis clíniques que no estaran formats en matèria de reproducció. Aquest col·lectiu de professionals emparats pel Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) sol·licitaran una nova reunió amb la Direcció general de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat per a aconseguir el respatler necessari que permeta, amb caràcter urgent, el reconeixement de l’especialitat de Reproducció Assistida.

Related Posts

Top