El projecte Petites Illes de la Mediterrània finalitza un estudi de més de 1.000 illots espanyols, des del cap de Creus fins al cap de Gata

-El pla recopila informació des de l’any 2012 sobre la singularitat natural i cultural d’aquests micro espais marítim terrestres

El projecte anomenat Petites Illes de la Mediterrània (PIM) amb 10 anys d’antiguitat desenvolupa un segon pla conegut com a Atles de les Petites Illes de la Mediterrània Occidental. Mitjançant el mateix un grup de biòlegs i científics ha estudiat durant els darrers 5 anys la singularitat de més de 1000 illes, illots i esculls del litoral oriental de la península Ibèrica des del cap de Creus a la província de Girona fins al cap de Gata en la d’Almeria. D’aquestes 1000 illes caracteritzades s’han distingit 176 que són les que denominen PIM, Petites Illes de la Mediterrània per la seua rellevància, singularitat i especial aïllament.
El projecte PIM està emparat bàsicament pel Conservatoire du Littoral, una institució del Ministeri de Medi Ambient francés amb més de 40 anys d’existència dedicat a la conservació de tota la conca mediterrània.
Bona part de les seues actuacions s’han centrat en la compra de terrenys amb gran valor ambiental i cultural per a més tard iniciar una gestió adequada. La seu espanyola d’aquesta institució gal·la es troba a la població alacantina d’Alfàs del Pi a l’edifici del Centre d’Educació Ambiental de Carrabiners, un lloc situat al mig de l’àrea d’estudi del litoral mediterrani espanyol. Un dels aspectes que més preocupen els responsables espanyols d’aquest projecte de conservació és la gestió d’aquests micros espais insulars , ha indicat el delegat del Projecte Iniciativa PIM a Espanya, Eduardo Mínguez.

-De Columbretes a Tabarca

Petites Illes de la Mediterrània (PIM) té com a objectiu la conservació, l’estudi i la posada en valor dels petits arxipèlags i illots que hi ha a tota la conca mediterrània encara que se centra de manera més directa a la Mediterrània occidental. Els treballs de camp més importants s’estan realitzant a la costa africana, en països com el Marroc i Algèria.
Al litoral valencià es troben dos dels llocs més rics en patrimoni cultural i ambiental de tota la conca mediterrània espanyola, ha matisat Eduardo Mínguez. L’estudi coordinat des de l’Alfàs del Pi, seu del projecte PIM a Espanya, ha detectat el cas de dos illots valencians de gran importància ecològica -el Portitxol i el Descobridor- amb una deficient gestió, ha acabat dient Mínguez.

-Projectes de futur

Els gestors del projecte PIM sustentats pel Conservatoire du Litoral francés han realitzat estudis sobre la biodiversitat i el patrimoni natural de les illes del litoral mediterrani espanyol a través del programa Atles de les petites illes de la Mediterrània. Actualment l’equip dirigit per Eduardo Mínguez, biòleg i membre del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) realitza treballs d’assessorament a l’Ajuntament de Xàbia amb vista al proper Fòrum de Turisme Sostenible que tindrà lloc el pròxim 27 d’octubre a la ciutat costanera alacantina. Aviat donaran a conéixer el nou informe sobre la biodiversitat i el patrimoni cultural dels illots que es troben al mar d’Alborán i la costa sud espanyola.

Related Posts

Top