El paper del biòleg en el trasplantament de cèl·lules, teixits i òrgans humans: entrevista als membres dels COBCV Dolores Planelles i Vicente Mirabet

Actualment els biòlegs “no existeixen” per a la Conselleria de Sanitat

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, a més de l’activitat pròpia de l’hemodonació, incorpora una sèrie de laboratoris de referència

Experiència i vàlua no són sinònim de reconeixement per part de l’administració. Això ho saben molt bé el biòleg Vicente Mirabet i la biòloga Dolores Planelles, adjunts del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana amb 30 i 27 anys respectivament de trajectòria professional en el camp de la sanitat i que, malgrat ser experts en teràpia cel·lular i immunologia, no són considerats per la Conselleria de Sanitat “personal sanitari”. No obstant això, és precisament la disciplina de la Biologia la que permet desentranyar la complexitat de les malalties, com és el cas de la COVID-19. Ells són 2 dels 3 biòlegs que treballen al Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana i que posen en valor el treball que realitzen aquests professionals en el camp de la Sanitat.

– La importància de la Biologia per als trasplantaments

Pell, vàlvules cardíaques, vasos sanguinis, còrnies, tendons, ossos, meniscos… s’emmagatzemen en el Banc de cèl·lules i teixits en el qual treballa Vicente Mirabet. Gràcies a uns pocs congeladors i tancs d’emmagatzematge, donen prestació assistencial a tots els hospitals de la Comunitat Valenciana. Segons indica, la perspectiva dels metges especialistes va dirigida al tractament dels malalts, mentre que “el nostre objectiu és col•laborar precisament amb aquestos especialistes per a posar a punt les tecnologies per a processament i emmagatzematge en les condicions de màxima eficàcia clínica”. Mirabet destaca la necessitat de renovar-se a causa de la implementació de nous procediments terapèutics en el camp de la Medicina i Cirurgia: “a hores d’ara estan avançant a una velocitat tremenda i hem d’anar adaptant-nos a ells”, explica.

Un altre laboratori clau del Centre de Transfusió és el d’Histocompatibilitat, que estudia la relació entre donant i receptor per a un trasplantament de progenitors hematopoètics, el que fins fa poc es coneixia com a trasplantament de medul·la òssia. “A l’hora de la interpretació de la compatibilitat genètica entre un donant i un receptor, resulta transcendental l’estudi de la segregació d’aquestos gens que té el pacient, heretats dels seus pares. Es realitza un estudi de la família prèviament a la recerca del donant més adequat per a cada pacient segons el seu perfil genètic…”, defensa la directora del laboratori, Dolores Planelles, “tot aquest conjunt d’interpretació del coneixement genètic i biològic d’aquest procés, el realitzem els biòlegs, transmetent als metges responsables dels pacients el resultat de la proves efectuades: és compatible”. D’aquesta manera, Biologia Molecular i polimorfisme genètic són determinants en la seua àrea de treball.

– Biologia en temps de pandèmia

“La intervenció dels biòlegs en la Sanitat és molt important i jo crec que aquesta pandèmia, per desgràcia, està demostrant que els biòlegs hem de donar resposta a l’estudi dels mecanismes, a l’evolució, al perquè ha arribat aquest virus on ha arribat, a provocar aquesta malaltia en els humans, fins i tot l’ecologia del virus”, exposa Planelles, “tot això ho ha d’aportar la disciplina de la Biologia”. I afig, “l’elaboració de les vacunes, la compressió d’aquesta resposta immunològica complexa que té el pacient al virus, el fet de perquè uns individus desenvolupen una malaltia tan agressiva que fins i tot arriba a provocar-los la mort i altres individus arriben a passar la malaltia totalment asimptomàtics” són altres punts, valora, en què la Biologia és essencial.

“El professional de la Biologia té una visió molt àmplia”, exposa Vicente Mirabet i destaca el concepte de la Biologia Cel·lular com a clau, “fins i tot la capacitat investigadora, és a dir, aquest interés a avançar en el nostre desenvolupament, a adquirir nous coneixements”. A més, posa l’accent en que els biòlegs estan conscienciats que “perquè alguna cosa arribe finalment a un ús terapèutic definitiu, ha de passar abans per un procés d’investigació bàsica i, per descomptat, després pels corresponents assajos clínics”.

– En altres comunitats, facultatiu i personal sanitari

Vicente Mirabet ressalta la diferència de reconeixement dels biòlegs segons comunitats, “en la nostra no existeix la categoria professional de biòleg, mentre que en unes altres són considerats facultatius (amb o sense especialitat) i això la veritat és que em sembla lamentable”. “No existim per a la Conselleria de Sanitat, estant adscrits simplement a la figura del titulat superior (Biòleg)”, destaca.

“Estem treballant en la sanitat des de fa moltíssims anys, fins i tot abans que el sistema BIR fóra una realitat, la qual cosa ha condicionat l’accés a la formació com a resident en alguna de les especialitats disponibles per als biòlegs”, afig Dolores Planelles. “No tinc per tant el reconeixement ministerial que tenen altres companys que han tingut l’oportunitat de cursar una especialitat, però sí que acumule una gran experiència en aquest camp (com succeeix amb altres col·legues que treballen als nostres hospitals)”, apunta.

“La Comunitat Valenciana no pot continuar tancant els ulls a tots els biòlegs que estem treballant actualment per a aquesta Conselleria de Sanitat i que desenvolupem una àrdua labor, compartint responsabilitats amb els nostres companys d’altres professions però en una situació d’evident greuge comparatiu (sent els únics professionals del laboratori sense el reconeixement com a personal sanitari) que requereix una solució”, conclou Mirabet.

VÍDEO COBCV: https://youtu.be/X009dbENI_4

Related Posts

Top