El Col·legi de Biòlegs valencians subratlla la importància de les aus com indicadores de la qualitat dels ecosistemes

L’Oficina Estadística Europea (Euroestat) inclou el seguiment de les seues poblacions entre els índexs que mesuren la sostenibilitat i el benestar social

El principal objectiu del Dia Mundial de les Aus és divulgar entre la societat la riquesa i la diversitat d’aquest singular grup d’animals que tant sorprén els éssers humans per la seua extraordinària capacitat de volar i pels seus desplaçaments migratoris al llarg de diversos continents. En l’actualitat es poden observar al nostre país unes 350 espècies d’aus de manera regular en llocs com zones humides, boscos, arbredes, parcs, camp obert, muntanyes, riberes fluvials i per descomptat en pobles i ciutats. «Són un grup faunístic audible, visible, fàcilment detectable, amb colorit, amb cants preciosos que viuen en pobles, ciutats i en el medi natural, és a dir, és un grup que ens permet connectar fàcilment amb la naturalesa», ha indicat Pablo Vera, tècnic de projectes de SEO Birdlife.

El Dia Mundial de les Aus pretén donar a conéixer la seua importància per al medi ambient, ja que són un magnífic indicador de la qualitat dels ecosistemes i serveixen com a senyal d’avís sobre l’estat del nostre entorn. Cal tenir en conter que l’Oficina Estadística Europea (Euroestat), inclou el seguiment de les poblacions d’aus entre els índexs més importants per mesurar la sostenibilitat i el benestar social. Aquest organisme europeu recull dades des de fa més de 25 anys amb tres tipus d’indicadors: els ocells comuns, les forestals i les agràries. Amb la presència o absència de les espècies que habiten aquests llocs es pot valorar de manera efectiva l’evolució del medi ambient al llarg del temps. Concretament s’utilitza l’Índex d’Ocells Comuns (Common Bird Index) juntament amb altres com el nivell de treball, el consum de l’energia o l’esperança de vida per mesurar el benestar real dels europeus. Aquest índex apunta a un descens general de les aus lligades al medi agrari a conseqüència de la intensificació de la producció agropecuària que altera els paisatges rurals, empobreix els camps i les poblacions rurals. Dues de les espècies d’aus molt relacionades amb l’home es troben en perillós declivi com un senyal de deteriorament del nostre medi ambient, es tracta de l’oreneta comuna i el pardal. «A la Comunitat Valenciana tenim els mateixos problemes que en gran part d’Europa amb el tema de les aus. Les aus agrícoles, les urbanes i les que viuen a les zones humides són els tres grups que més pateixen. Hi ha casos com el teuladí, l’oreneta, el carboner comú o el gafarró que són ocells comuns que estan patint un acusat descens de les seues poblacions. En el cas de l’agricultura les aus pateixen els herbicides, els fite sanitaris, la pèrdua de cobertura vegetal en els marges dels camps … Tot això afecta les aus agrícoles que indiquen una reducció de la qualitat ambiental», ha detallat Vera.

La festa de les aus

El Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) amb centenars de col•legiats experts i aficionats a l’ornitologia se suma a la gran quantitat d’actes festius que tindran lloc aquest cap de setmana al llarg i ample de la Comunitat Valenciana com és el cas de l’Albufera de les Aus. «El Dia Mundial de les Aus és una celebració de totes les organitzacions preocupades pel medi ambient. Hi ha una implicació social molt important i activa que aprofita el treball de les organitzacions per acostar-se a la natura. La gran quantitat de gent que participa en aquest dia també és un indicador que la gent està molt més conscienciada», ha acabat afirmant Pablo Vera.

Related Posts

Top