El COBCV participa en una trobada per a gestionar les emissions de CO2 produïdes pels incendis forestals

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) participarà demà en una jornada en línia del projecte europeu REMAS sobre “Gestió del risc d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en incendis forestals”. La finalitat de la trobada és consolidar un grup de treball per a abordar la inclusió del risc d’emissions en les estratègies i plans de prevenció d’incendis amb l’objectiu de minimitzar l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle produïda pels grans incendis, així com dels seus efectes sobre el canvi climàtic.

Joan Aguado, biòleg col·legiat i representant del COBCV en la trobada, assenyala que “sabem que les emissions de CO2 no han parat d’augmentar i que en el context actual, amb xifres rècord de concentracions atmosfèriques de CO2 pròximes a les 400 parts per milió, la reducció d’emissions és una prioritat”. Per aquest motiu, i “entenent la gran labor que poden exercir els boscos i la vegetació en general com a embornals de CO2 que contribueixen a retirar part del CO2 atmosfèric i a fixar-lo en la biomassa, la prevenció d’incendis forestals ha d’incorporar també el criteri de minimitzar el risc d’alliberament de CO2”.

Així mateix, “aquest és, a més, un dels camps en què els biòlegs més podem aportar, contribuint a la caracterització de la vegetació segons la seua capacitat d’absorció i retenció de CO2”.

Aguado ressalta que “des del punt de vista de lluita contra el canvi climàtic, la gestió forestal deu també tendir a prioritzar la prevenció d’incendis forestals en aquelles masses vegetals que major quantitat de CO2 poden alliberar l’atmosfera en cas d’incendis, així com orientar la gestió, extinció i restauració d’aquestos boscos”.

El COBCV s’uneix així a treballar de manera transversal amb altres professionals i entitats, per a aconseguir una gestió forestal que millore la conservació de la biodiversitat al mateix temps que s’afavoreix la lluita contra el canvi climàtic.

Cal indicar que la trobada en línia comptarà amb representants de diferents organismes com la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Diputació de València i l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) – Centre Nacional del CSIC.

Related Posts

Top