El COBCV celebra un seminari que encoratja als estudiants a col·legiar-se per a dignificar millor els diferents camps de treball de la biologia

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana ha celebrat un seminari en línia davant estudiants de biologia de la Universitat de València, emmarcat dins del programa d’actes per a commemorar les jornades del Biograu 2021. En el seminari s’han analitzat i compartit visions de futur sobre la col·legiació de treballadors del sector de la biologia i la seua importància no sols per a fer fort la professió i el gremi, sinó també per a arrelar una cultura científica i laboral amb joves estudiants i futurs biòlegs. Així doncs, la jornada ha estat caracteritzada des del primer moment per la participació de Carolina Gil Cayuela, vicedegana del COBCV; María Sahuquillo Llinares i Laura García Valverde, vocals del Col·legi; i Julio Madrigal Matute, biòleg col·legiat en el COBCV.

El seminari no s’ha tancat exclusivament a l’alumnat del Grau en Biologia, sinó que s’ha obert a qualsevol persona de la comunitat educativa amb interessos afins. El Col·legi intenta aglutinar perfils professionals que “ens permeten millorar els uns als altres, comunicar i retroalimentar les nostres professions recolzats en la diversitat”, ha explicat Carolina Gil, qui ha introduït la xarrada i ha escenificat tota una sèrie d’avantatges que els professionals i estudiants d’últim grau de la universitat tenen al precol·legiar-se.

“Quants més biòlegs hi haja en el col·legi més força podrem fer perquè s’òbriguen llocs de treball. I quants més biòlegs hi haja dins de l’administració, més possibilitats hi ha per a donar a conéixer la visió dels biòlegs”, ha suggerit María Sahuquillo, qui ha encoratjat a l’audiència universitària a “no tindre por d’estudiar Biologia, perquè el Col·legi vela pels seus interessos laborals, com un tracte més digne i major oferta pública de places”. La biologia aporta una visió integradora del funcionament del medi ambient de gran importància en relació amb els canvis globals actuals, per la qual cosa la seua presència és fonamental en el món laboral.

Si bé és cert que formar part del COBCV ofereix beneficis directes als col·legiats (com l’obligada Assegurança de Responsabilitat Civil, una eficient assessoria jurídica o butlletins informatius amb novetats científiques i ofertes de treball), tots els ponents han posat l’accent que col·legiar-se és la millor forma per a “pressionar i fer força en les nostres reivindicacions. Com més gran siga el grup més força tenim”, com també ha incidit Laura García, vocal de l’organisme i actualment professora de cursos de Cicles per a futurs treballadors del sector.

“En el Col·legi aspirem a representar totes les branques de la biologia i, per a això necessitem que la gent jove entre per a representar els nous interessos i problemes que sorgisquen”, ha recalcat Gil. En aquest mateix sentit, María Sahuquillo ha fet una crida a la col·legiació perquè “en el Col·legi pots ser una persona activa que dinamitze l’organització. La participació és molt important i els joves han d’aportar dinamisme i noves maneres de treballar”. L’àmbit de treball del COBCV destaca per donar cobertura a tots i cadascun dels seus col·legiats, per a resoldre els problemes que sorgisquen i per a garantir una situació laboral decent, adequada i a l’altura de la repercussió de la biologia en el dia a dia de la societat.

Un exemple factible és el cas de Julio Madrigal, fundador de l’institut IBIONS, un projecte científic pioner que fa canvis nutricionals que ajuden a pacients oncològics i que en un futur es pretén incorporar en forma d’assajos clínics en hospitals per al benefici d’aquests pacients. “El Col·legi em va ajudar quan més el necessitava. Tindre a algú que saps que et secundarà quan dubtes a nivell legal o fiscal és super important. Col·legiar-se dona força a la nostra professió”, ha explicat als oïdors Madrigal, en la mateixa línia que les seues companyes.

Per als quatre professionals, la institució permet concentrar i “reivindicar objectius del col·lectiu de biòlegs, gent que no està reconeguda com a sanitària i que té pitjors sous, categories que no estan a la seua altura. La importància del Col·legi és que vela per tot el col·lectiu i lluita contra la discriminació”, ha conclòs Carolina Gil, aportant exemples reals com la Biologia Sanitària, un camp científic i laboral sobre el qual el COBCV treballa per a aconseguir el seu reconeixement i així dignificar i incloure dins de les branques sanitàries a tots aquells professionals que dediquen la seua vida a ella.

Related Posts

Top