Biòlegs valencians descobreixen rates penades de peus grans a Riba-roja del Túria

Els mamífers catalogats en perill d’extinció van ser localitzats pels experts en quiròpters, Vicent Sancho que és membre del COBCV i per Toni Alcocer

Els exemplars de rates penades de peus grans (Myotis capaccini) descoberts a Riba-roja del Túria es van localitzar gràcies al projecte de conscienciació ambiental anomenat EcoRiba posat en marxa pel consistori d’aquesta població de la comarca del Camp de Túria. L’Ajuntament va contractar l’empresa valenciana Càdec Taller de Gestió Ambiental S.L. per tal de realitzar un estudi al voltant de les diferents espècies de rates penades presents al terme municipal. Fruit d’aquest estudi va ser el descobriment importantíssim de nous exemplars de rates penades de peus grans, una espècie de quiròpter catalogat en perill d’extinció i al mateix nivell que per exemple el linx ibèric (Lynx pardinus), l’ós bru (Ursus arctos arctos) o el visó europeu (Mustela lutreola). «Dins d’aquest projecte vam fer uns mostrejos, unes estacions d’escolta d’ultrasons per a localitzar les espècies de rates penades presents al terme municipal de Riba-roja del Túria. En una de les escoltes vam localitzar per mitjà d’ultrasons però també veient directament diversos exemplars de rates penades de peus grans. Concretament vam localitzar els animals en tres punts diferents del municipi: dos al mateix riu Túria on vam veure exemplars caçant justament per damunt de l’aigua i altra localització com és una bassa que hi ha a la vall de Porchinos on les rates penades de peus grans també estaven caçant insectes damunt de l’aigua», ha explicat el membre del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, Vicent Sancho.

Colònies de reprodcció de la rata penada de peus grans

Els biòlegs i experts en rates penades participants en el projecte han pogut localitzar diversos exemplars, possiblement mascles, d’aquesta espècie de quiròpter encara que malauradament no han pogut trobar cap colònia de cria al terme de Riba-roja del Túria. El descobriment d’una nova colònia amb femelles, cries i joves rates penades de peus grans haguera sigut una excel·lent notícia per a l’espècie a la Comunitat Valenciana. La detecció d’aquesta espècie al municipi valencià és però rellevant, ja que determina que es tracta d’una zona de caça per a l’espècie. «Les colònies de cria ubicades més a prop de Riba-roja del Túria estan a Nàquera i a Sagunt. Cal tindre en conter que aquests animals es poden desplaçar 30 o 40 quilòmetres per a alimentar-se, tenen una capacitat de dispersió molt ampla», ha detallat el biòleg del COBCV.

1651 rates penades de peus grans a la Comunitat Valenciana

L’últim cens de rates penades de peus grans dut a terme pels integrants de l’empresa valenciana Càdec S.L ha sigut de 1651 exemplars. La principal colònia d’aquesta espècie en perill d’extinció habita la cova de les rates penades de Ròtova a la comarca valenciana de la Safor amb 765 exemplars. Per nombre d’exemplars li segueixen la cova de la Moneda de Cotes a la comarca de la Ribera Alta amb 246 rates penades de peus grans, la sima de l’Alto de don Pedro a Macastre, a la Foia de Bunyol, amb 148, el molí de la font de Castelló de la Plana amb 138 exemplars, l’avenc del Puntal de Mateu de Nàquera a la comarca del Camp de Túria amb 118, la cova de la Punta de Benimàquia a Dénia, Alacant amb 115 i la cova del Sardiner de Sagunt amb 88 exemplars.

Related Posts

Top