1. Què és la Trobada D’Investigadors i Investigadores en Càncer Ciutat d’Alcoi?
PF: La Trobada d’Investigadors i Investigadores en Càncer ‘Ciutat d’Alcoi’ és un esdeveniment científic que celebrem a Alcoi des de fa ja nou edicions i en el qual es reuneixen científics i professionals de la salut que aborden la problemàtica del càncer des de diferents perspectives. El seu principal objectiu, i com el seu nom indica, és que constituïsca un lloc de trobada on compartir coneixements i debatre sobre els últims avanços en la investigació oncològica. Aquesta trobada és impulsada pel Club d’Esports de Muntanya +QUEUNTRAIL i compta amb el suport de diverses institucions, com la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO), l’Ajuntament d’Alcoi, la Universitat Politècnica de València (Campus d’Alcoi) i l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer (ASEICA).
2. Com naix la Trobada i amb quina fi?
JALG: La Trobada va nàixer arran d’una necessitat detectada pel Club d’Esports de Muntanya +QUEUNTRAIL, especialment pel seu president, Paco Fuster. Cada any, aquesta associació organitza el Trail Solidari Ciutat d’Alcoi, una carrera de muntanya amb un fort component solidari, dedicada especialment a donar suport a la investigació en la lluita contra la malaltia del càncer. Cada any, el CEM +QUEUNTRAIL dedica la prova, a un col·lectiu diferent, entitats o grups que destaquen pel seu treball solidari cap a les altres persones. En 2016, l’edició va estar dedicada als investigadors i investigadores en càncer, en reconeixement al seu paper fonamental en la lluita contra la malaltia. Es va voler destacar no sols la seua excel·lència professional, sinó també la seua qualitat humana i el seu compromís diari amb l’avanç de la ciència oncològica. A més, es va posar en relleu la importància de recolzar la seua labor i atorgar-los el reconeixement que mereixen, especialment davant els desafiaments i retallades que han enfrontat en els últims anys. Va ser en aquesta edició quan Paco Fuster va contactar amb mi, i vam veure que una manera de donar visibilitat als investigadors de la Comunitat Valenciana i acostar els seus treballs a la societat seria a través d’aquesta Trobada.
3. La Trobada compta amb ponents de rellevància nacional i internacional, podríeu destacar alguna part del programa?
JALG: En aquesta edició, la Trobada té com a lema “Impulsant la Vida. Metabolisme, Exercici i Nutrició Contra el Càncer”, és la segona edició en la qual configurem la Trobada amb aquesta orientació ja que veiem un nexe més clar si cap entre el Trail Solidari Ciutat d’Alcoi, i la Trobada. L’acolliment i el resultat de l’any passat va ser excel·lent i entenem que hem de continuar aportant en aquest sentit. Els ponents als quals convidem són referents a nivell nacional i internacional, dirigeixen grups d’investigació capdavanters en diferents aspectes de l’abordatge d’una malaltia tan complexa com és el càncer: salut pública, investigació bàsica, investigació translacional i clínica. I com ja hem esmentat, la riquesa de la Trobada és que aquests investigadors puguen intercanviar coneixements i que puguen sorgir noves col·laboracions.
En aquesta secció de la Trobada (ASEICA +QUEUNTRAIL), el guanyador o guanyadora de la convocatòria, participa com a ponent, per a exposar el seu projecte davant l’auditori.
4. La Trobada està lligada al Trail Solidari Ciutat d’Alcoi (que enguany se celebra el 4 octubre 2025), què els uneix?
PF: La Trobada és una de les conseqüències de l’interés del CEM +QUEUNTRAIL, per a ajudar en la investigació en càncer. El Trail Solidari Ciutat d’Alcoi, és una carrera per equips integrats per 4 participants, que han d’intentar arribar junts a meta. Aquest, en si, és un acte solidari entre companys de carrera. I d’aquesta manera, totes les accions i missatges que difon el Trail Solidari estan emmarcats en la solidaritat, i molt especialment, en tot el relacionat amb la lluita contra el càncer. La Trobada es pot definir com el resultat de la nostra vocació en aquesta lluita, on naix el debat i es construeixen acords i avanços per a ajudar a tantes persones.
5. La Trobada aconsegueix aquest 2025 la seua novena edició, quin ha sigut la seua evolució i impuls?
JALG: Com sempre, els començaments són difícils, però amb el suport de FISABIO i de l’Ajuntament d’Alcoi, iniciem un camí ple d’esperança, convençuts que l’aposta era correcta i necessària. Amb el pas de les edicions, i a causa de la qualitat dels ponents participants i els continguts dels seus treballs, vam obtindre el suport i el reconeixement d’altres institucions científiques, que han sigut vitals per al desenvolupament i reconeixement de l’esdeveniment, com ASEICA o la Universitat Politècnica de València (Campus d’Alcoi). Actualment, comptem amb el suport i participació de les universitats d’Alacant i Jaume I de Castelló, així com d’instituts d’investigació, com el Príncep Felip de València, Institut Valencià d’Oncologia, etc.
6. Invitació a la ciutadania a la Trobada
PF: Una faceta destacada de la Trobada és acostar la ciència a la ciutadania i, en aquest cas, els coneixements sobre els avanços en la lluita contra el càncer. Per això, la primera jornada està destinada a aconseguir aquest objectiu. Organitzem la ‘Conferència Oberta’. Una sessió oberta al públic general, on destacats investigadors i professionals exposen les seues conclusions i consells per a la detecció, prevenció i actituds davant de la malaltia. Entenem que és de vital importància que els ciutadans puguen conéixer de primera mà als investigadors, que els escolten i que entenguen lo necessaris que són.
7. Missatge per a la ciutadania relacionat amb l’objectiu de la Trobada
JALG: La investigació és clau en la lluita contra el càncer i tots podem contribuir al seu avanç. Adquirir hàbits saludables, com l’exercici i la nutrició, ajuden a previndre aquesta malaltia i a suportar amb millor qualitat de vida els tractaments oncològics. Cal destacar que la Trobada té especial vocació a reivindicar el paper de la investigació com a pilar fonamental en l’avanç de la nostra societat. La necessitat que aquest important col·lectiu tinga els mitjans econòmics, eines i infraestructures que permeten un normal avanç en el seu treball i la dignitat que mereixen.
Informació sobre els entrevistats:
José Antonio López-Guerrero, Doctor en Ciències Biològiques, Cap del Servei de Biologia Molecular i Director Científic del Biobanc de la Fundació Institut Valencià d’Oncologia. Professor de Biologia Cel·lular en la Facultat de Medicina de la Universitat Catòlica de València. Director científic de la Trobada.
Paco Fuster i Moncho, president del Club d’Esports de Muntanya +QUEUNTRAIL, i coordinador de la Trobada.