Francis Mojica: “El CRISPR demostra el poder de la biologia, el seu potencial, la seva bellesa i repercussió en la societat”

-El microbiòleg és el primer Membre d’Honor del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana.
-Avui s’ha celebrat a la Universitat d’Alacant l’acte de lliurament del guardó

El Professor Titular de Microbiologia en el Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, Francis Mójica és des d’avui el primer Membre d’Honor del Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana. Aquest matí s’ha celebrat a la Universitat d’Alacant l’acte de lliurament del guardó que, per primera vegada, atorga el Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana. El degà del col•legi, Natxo Lacomba i a vicedegana, Patricia Callaghan han estat els encarregats de fer-li lliurament.

Amb el reconeixement el COBCV fa visible el compromís dels biòlegs amb la societat, un compromís reflectit en la figura de Francis Mójica. Així mateix s’ha reivindicat el valor de la investigació com a eix fonamental per al futur.
Des del col•legi s’ha agraït a Mojica haver acceptat el premi, tenint en compte que el biòleg il•licità ha rebut nombrosos reconeixements de prestigi pel desenvolupament de la tecnologia CRISPR-CAS9, tecnologia d’enginyeria genètica que aprofita un procés natural del sistema immune bacterià.

-Dones i joves

Un altre dels objectius de l’acte ha estat posar en relleu el paper de les noves generacions, els nous investigadors i especialment les dones en el món de la biologia. I és que el 74% de les col•legiades són dones. A més, a l’acte, la majoria de les intervencions han anat a càrrec d’elles. La Universitat d’Alacant ha estat representada per la vicerectora de recerca, Amparo Navarro, que ha agraït que s’hagi escollit la universitat en què treballa Mojica com a espai per al lliurament del premi. La doctoranda Noemí Marc Guzmán, que treballa al costat de Francis Mojica ha posat en relleu la importància de la investigació bàsica per al desenvolupament de futures aplicacions. Els estudiants i joves investigadors han exigit que cessen les retallades en els fons destinats per a la investigació. A les seues peticions s’ha unit el degà del COBCV, que ha postil•lat que “les retallades són fam per avui i més fam per demà”.

En l’acte des del COBCV s’ha donat veu als futurs biòlegs de la mà de Salvador Sempere, delegat de quart curs de biologia. Així mateix Carolina Gil, investigadora de la Fundació per a la Investigació de l’Hospital la Fe, ha relatat la seva experiència sobre la investigació biomèdica a la Comunitat Valenciana. Els estudiants de biologia de tot Espanya han estat representats per Ana Horta, cofundadora de l’associació d’estudiants de biologia d’Espanya. No ha faltat tampoc el president del consell general de col•legis de biòlegs, Ángel Fernández qui ha felicitat el Col•legi de la Comunitat Valenciana pel premi concedit a Mojica.

-Múltiples aplicacions del CRISPR

En el seu discurs Francis Mojica ha relatat com “CRISPR s’està utilitzant en laboratoris d’investigació de tot el món per reestructurar i reescriure l’ADN amb una precisió i eficàcia que supera de molt qualsevol altra eina d’edició genètica. I ho pot fer en qualsevol ésser viu, alguns abans impossibles de modificar “.

Així mateix ha incidit que “El CRISPR demostra el poder de la biologia, el seu potencial, bellesa i repercussió en la societat. S’està utilitzant per millorar la productivitat i qualitat dels aliments, per prevenir infeccions en plantes i animals, per establir l’origen de malalties i desenvolupar eines terapèutiques, que permetran tractar multitud de malalties …. entre altres aplicacions. Després de saber això els meus familiars ja no em pregunten perquè val estudiar biologia”.

Related Posts

Top