Experts en desenvolupament sostenible i gestió del territori analitzen la història i l’impacte de les inundacions a la Comunitat Valenciana

– La taula redona, organitzada per la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València, va comptar amb Ricardo Almenar i Joan Olmos

Un nodrit grup de persones va assistir en la vesprada del dimarts 17 de desembre a l’acte ‘Les arrels mediambientals d’una tragèdia’, organitzat per la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV). Els ponents, el biòleg Ricardo Almenar i l’enginyer Joan Olmos, van abordar l’impacte històric, present i futur de les inundacions a la Comunitat Valenciana des d’una visió multidisciplinària. La jornada va estar presentada pel director de la Societat Econòmica, Manuel Portolés, i la degana del COBCV, María Diago. Portolés va indicar que la celebració de la ponència deriva de la necessitat trobada des de la Reial Societat Econòmica d’abordar temes clau en geografia i medi ambient.

Almenar va destacar que les inundacions no són un fenomen nou en la història valenciana. “Han format part del nostre passat, i encara que el canvi climàtic pot intensificar la seua freqüència i gravetat, no podem atribuir-li tota la responsabilitat”, va assenyalar. Al seu torn, va subratllar la importància d’entendre les conques hidrogràfiques com un sistema interconnectat, on els esdeveniments en la part alta tenen repercussions inevitables en les zones baixes. També va insistir en la necessitat d’adoptar mesures que prioritzen solucions basades en la naturalesa i la planificació territorial, abans de recórrer a grans obres d’infraestructura que, encara que necessàries en alguns casos, no poden ser l’única resposta.

Per part seua, Olmos va proposar “atrevir-nos a pensar en comú” com a enfocament per a abordar les problemàtiques relacionades amb les inundacions. “Si cada disciplina treballa de forma aïllada, no aconseguirem una visió integral” va afirmar. També va criticar la falta de col·laboració entre institucions com les universitats públiques, destacant la necessitat de fomentar la cooperació entre diferents àrees de coneixement i entitats.

· Cap al futur: adaptació i mitigació

En la taula redona es va subratllar la necessitat de replantejar l’ús del territori, protegir les zones vulnerables i fomentar solucions basades en la naturalesa. “S’ha posat de manifest que necessitem una reflexió copernicana sobre el que significa el nostre model de creixement i lo que implica el desenvolupament humà, cap a on hem d’anar, i la importància de desenvolupar-nos en conveniència amb el medi ambient” va concloure María Diago, qui va afegir que això “és una cosa urgent a realitzar i ha de fer-se des dels poders públics fins als privats”.

En definitiva, l’esdeveniment va servir com una cridada a l’acció coordinada per a enfrontar els desafiaments que planteja el canvi climàtic i preservar tant la seguretat de les persones com l’equilibri ecològic del territori.

Related Posts

Top