L’audiovisual, de 23 minuts de durada, recorre el territori des de les zones de muntanya fins a la costa per descobrir els paisatges, la fauna, la flora i els pobles on es conserven aquestes petites joies.
26 de juny. L’audiovisual de 23 minuts de durada recorre els 21 paratges naturals municipals existents al llarg i ample de la província de Castelló, des de la franja costanera fins a les muntanyes de l’interior. El documental que porta per títol: “Paratges Naturals Municipals. 21 xicotetes meravelles de Castelló”, valora els espais naturals municipals existents a la província, tots ells de dimensions no tan grans com els parcs naturals però sí amb qualitats naturals, paisatgístiques, etnogràfiques i arquitectòniques que han merescut la seua protecció i reconeixement. El documental recorre la província de Castelló, de nord a sud i d’est a oest, fixant-se en les qualitats més importants de cada paratge natural municipal. Així per exemple el fil argumental de l’audiovisual han estat els colors de la natura més característics de cada un dels enclavaments naturals protegits: el blau de l’aigua que està present en paratges naturals municipals com la Serra del Puig de Vinaròs, un balcó que mira al Mediterrani. També El Clot de la Mare de Déu de Borriana, l’Estany de Nules, la Devesa de Soneixa, L’Esperança de Sogorb, Peñaescabia de Begís i el Pou Junco d’ El Toro destaquen pel blau de l’aigua. El color verd del bosc mediterrani es posa de manifest en paratges com El Rivet de Benassal, Pereroles de Morella, Sant Miquel de Vilafamés, El Mollet de Sant Joan de Moró i el Bovalar de Sant Jordi. Els tons grisos, marrons, ocres i granats de les muntanyes calcàries i de les muntanyes on predomina el gres roig també ha servit de fil conductor per enclavaments com La Mola d’Ares del Maestrat, El Castell d’Arenós de la Pobla d’Arenós, La Torrecilla-Puntal de Navarrete d’Altura, Palomita de Vilafranca, Rambla de Sellumbres de Castellfort, Cinctorres i Portell de Morella; Racó del Frare de Sant Mateu i la Mola de la Vila de Forcall. Altres paratges naturals municipals destaquen per la seua tradició religiosa i història lligada als pobles i ciutats que els acullen com és el cas d’El Castell d’Atzeneta del Maestrat i de l’ermita de la Magdalena de Castelló. Precisament el documental finalitza en un dels llocs més coneguts i emblemàtics de tota la província com és l’ermitori de la Magdalena de Castelló.
Els colors de la província
El documental destaca la importància de valorar les xicotetes joies naturals distribuïdes per tots els racons de la província de Castelló, autèntiques meravelles i algunes d’elles per descobrir no només pels habitants de la província sinó també pels de la Comunitat Valenciana. Molts d’aquests paratges amaguen racons naturals d’una bellesa sorprenent i a més són accessibles, estan molt ben senyalitzats i són pròxims. Cada un dels 21 paratges naturals municipals disposa en l’entrada o en llocs molt visibles de senyals informatius amb l’objectiu de donar a conéixer als visitants les diferents xicotetes rutes existents, fonts, edificis històrics i religiosos, la seua fauna i flora i altres aspectes destacables.
Escribotuvida S.L. ha estat la responsable de l’enregistrament, guionització i edició del documental. La productora especialitzada en la gravació, guionització i edició d’audiovisuals de naturalesa ha invertit unes 185 hores de gravació i ha recorregut més de 1700 quilòmetres de llarg a llarg del territori. El documental s’ha gravat en tecnologia 4 k. S’han utilitzat drons en la majoria de paratges naturals municipals així com càmeres subaquàtiques i càmeres flotants. L’equip de gravació i realització ha invertit desenes d’hores de filmació al camp per captar imatges de la fauna i la flora més emblemàtica i representativa de la província com són les cabres hispàniques, les aus rapinyaires, ocells forestals, els boscos caducifolis de la tardor així com espècies botàniques rares i escasses com els grévols, els teixos i els aurons.
Pobles, gastronomia i paratges naturals municipals
El documental també ha fet valdre a cada un dels pobles i ciutats que acullen els 21 paratges naturals de la província. Al documental s’han destacat aquells trets més importants de cada un dels paratges naturals municipals com són la fauna, la flora, la història, la religiositat i l’arquitectura. També s’han valorat altres meravelles properes als paratges municipals com és l’arquitectura dels pobles, la seua gastronomia, els seus productes locals, els seus edificis històrics i els seus carrers d’entre altres característiques.
Un documental per a tots
El documental “Paratges Naturals Municipals. 21 xicotetes meravelles de Castelló” està relacionat amb el manual de camp elaborat per la Diputació de Castelló que es va editar fa dos anys. L’audiovisual es podrà veure d’ací a poc temps a la pàgina web de la Diputació de Castelló, i també en cadascuna de les pàgines web dels municipis que acullen els 21 paratges naturals municipals.
Fotografies de paratges naturals municipals: https://we.tl/t-48gLRXtjfs
Vídeo en valencià: https://bit.ly/2NcqjVy