-EL CGCOB és entitat assessora en l’expedició que recorrerà el món buscant solució a problemes globals per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes del món
-El projecte compta amb un grup de joves científics i emprenedors i serà ajudat per un documental, una sèrie de ficció i un disc entre altres propostes audiovisuals
(MADRID 05 DE NOVEMBRE 2019). El Consell General de Col·legis Oficials de Biòlegs (CGCOB) va veure salpar ahir des de Màlaga als intrèpids tripulants de l’Expedició Oceania. Un grup de joves científics i emprenedors ha sigut seleccionat acuradament per a fer la volta al món i donar-li la volta al món amb solucions concretes a problemes globals. Uns pocs buscaran involucrar a molts en temes globals com, per exemple, la igualtat en drets i oportunitats o la lluita contra el canvi climàtic.
Ignacio Entralla, vocal del Col·legi de Biòlegs d’Andalusia i biòleg marí, va acudir a l’acte en representació del Consell i va assenyalar que el paper dels biòlegs i biòlogues en un projecte com aquest és fonamental pel fet que “la visió global del planeta, de la naturalesa, que tenim els Biòlegs, ‘aqueix tapís que ens entreteixeix i ens travessa’, que diria la nostra companya botànica Sandra Myrta, (recent premi Príncep d’Astúries d’investigació), ens fa eina necessària per al diagnòstic de problemes ambientals que afecten directament la seguretat i salut dels ecosistemes i els seus ciutadans a tot el món”.
Per al viatge de l’Oceania s’han pres com a referència les propostes de l’Agenda 2030 i es compta amb el CGCOB com a assessor expert en diverses matèries relacionades amb la biologia i el medi ambient. I és que, segons va assenyalar Entralla en la seua intervenció, “aconseguir els objectius marcats en l’agenda 2030 és tasca de tots; governs, institucions, ONGs, voluntaris, empreses i de tot aquell que crega que puga existir un món millor”.
Així mateix, el biòleg marí va ressaltar que “les solucions als problemes per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible vindran de la mà de professionals i experts qualificats de disciplines molt diferents. És ineludible establir un marc legal que fomente la regulació dels professionals ambientals, per a garantir que es compleixen amb els nivells de competència i qualificació suficients; i així salvaguardar la protecció del medi ambient i obtenir solucions efectives a aquest problema de primer ordre”.
Per a donar major visibilitat al projecte, aquest compta amb un fort suport audiovisual. Durant el viatge dels Odsiders, nom amb el qual s’ha batejat als joves de 20 i 30 anys que formen part de l’expedició, es gravaran un documental –Oceania 2020- i una sèrie de ficció –Oceania 2030-. A més, centenars de músics de calibre nacional i internacional s’han unit a la causa i crearan el Soundtrack de l’Agenda 2030. Així mateix, personatges rellevants del món de la cultura i la televisió com Mario Picazo o José Mota protagonitzaran una sèrie de formats televisius basats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Dos anys de viatge, de projecte d’educació ambiental i de lluita per a fer possible un món millor i més sostenible per a tots i totes. Tot unit a un fort projecte transpantalla que busca donar resposta als principals desafiaments globals del segle XXI proposats per organismes com l’ONU, la FAO o l’OMS.
El projecte compta a més amb el suport del Govern a través de l’Alt Comissionat per a l’Agenda 2030, ECODES, XALOC, el Col·legi de Químics, el Col·legi de Físics i Geòlegs, la Universitat Politècnica de Madrid, la Comunitat pel Clima i, naturalment, el Consell General de Col·legis Oficials de Biòlegs. “Des del CGCOB agrair per endavant haver comptat amb la nostra participació. Felicitem la idea d’Oceania i aplaudim la seua petició de col·laboració al Consell General de Col·legis Oficials de Biòlegs des del qual tindrà tot el nostre suport i col·laboració per a la consecució d’aquest ambiciós projecte” va finalitzar Ignacio Entralla.