El Col·legi Oficial de Biòlegs Valencians ensenya a estudiar els principals mamífers carnívors

-25 persones aprenen, gràcies a un curs, tècniques de detecció, gestió i conservació d’aquests animals salvatges presents a la natura-

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) ha realitzat un nou curs teòric i pràctic de 6 dies de durada i 35 hores lectives per introduir als estudiants del Grau de Biologia, biòlegs, professors de Secundària, naturalistes i altres interessats, en el coneixement científic dels mamífers carnívors presents a la península Ibèrica. L’estudi d’aquests animals requereix una metodologia molt concreta, ja que són d’hàbits majoritàriament nocturns, de comportaments molt discrets i difícils d’observar directament al camp. Per tant, el seu estudi requereix les tècniques específiques ofertes en aquest curs. El programa ha inclòs l’ensenyament i posada en pràctica de procediments bàsics de detecció i estudi d’aquest grup d’animals al camp, així com la seua aplicació en la gestió i conservació de les seues poblacions. El curs s’ha dividit en sis sessions, quatre teòriques impartides a les instal•lacions del COBCV a València i dues pràctiques organitzades al Parc Natural de les Gorges del riu Cabriel, concretament a la conca de la rambla Albosa de Requena (València). La teoria ha aprofundit en el coneixement dels mamífers carnívors que habiten a la península Ibèrica: la seua importància ecològica i relacions amb l’ésser humà, la descripció de les diferents espècies ibèriques, la seua biologia, els aspectes eco-etològics, la distribució, el seu estat de conservació en els àmbits europeu, estatal i autonòmic, la localització, identificació i interpretació de les seues petjades, els seus excrements i altres indicis propis d’aquests mamífers. El curs, dirigit pel biòleg i expert en mamífers carnívors Javier Barona, també ha ensenyat a utilitzar la tècnica del parament fotogràfic i altres relacionades amb l’observació directa com les escoltes o els recorreguts de detecció nocturna.

Pràctiques al camp
Les tècniques de camp s’han desenvolupat a la conca de la rambla Albosa, localitzada en el llogaret dels Ducs, al terme municipal de Requena (València). Els 25 alumnes participants han aprés a rastrejar els senyals que deixen les diferents espècies de mamífers carnívors presents com guineus, gats salvatges, genetes, teixons, fagines, llúdrigues i mosteles. Els estudiants també han pogut detectar els rastres i altres senyals que deixen altres animals salvatges com senglars, cabres salvatges, cabirols, esquirols i rates d’aigua. Les dues sessions pràctiques també han servit per a aprendre la tècnica del fotoparament fotogràfic, amb la qual es poden obtenir fotografies o vídeos de les espècies que transiten per una zona determinada. Aquestes càmeres camuflades en la naturalesa es disparen mitjançant uns sensors quan detecten moviment.

Cursos complementaris
Una de les línies que segueix el COBCV és l’organització de cursos complementaris a la formació acadèmica, sobre temàtiques que no estiguen incloses directament en els currículums dels diferents graus universitaris. Les tècniques apreses en aquest curs resulten molt útils per al desenvolupament del treball diari en temes relacionats amb la gestió de parcs naturals o vedats cinegètics per exemple o simplement també per avaluar la presència o abundància de carnívors en determinats ecosistemes. El curs, anomenat “Mamífers Carnívors Ibèrics, tècniques de camp per a la seua detecció, estudi i conservació”, ha estat un èxit de convocatòria, ja que s’han cobert les 25 places disponibles i s’ha generat una llista d’espera de 18 persones que tindran a properes convocatòries per poder realitzar-lo.

Related Posts

Top