El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV), ha participat per sisena vegada en Les Corts Valencianes durant l’últim lustre, aquesta vegada fent la seua aportació a la Comissió per a la Reconstrucció Econòmica, Social i Sanitària amb la visió sobre la pandèmia de Covid-19 i justificant la necessitat d’involucrar més als professionals en Biologia.
En l’escrit es ressalta que “l’aportació de la biologia al debat mediàtic, socidigital, polític i institucional a compte de la Covid-19 en aquests últims mesos ha sigut pràcticament irrellevant”. Un fet gens acceptable per al COBCV, ja que, el paper dels biòlegs i biòlogues és fonamental per a lluitar contra la Covid-19, per exemple, en un laboratori de PCR o a la recerca d’una vacuna. Ressaltar, així, que molts investigadors que durant aquestes setmanes estan lluitant contra el SARS-COV-2 són biòlegs, genetistes o microbiòlegs entre altres.
També és d’especial esment que en els pròxims mesos, la “informació plural però veraç, la discussió ciutadana i la confrontació de diferents estratègies i escenaris enfront de la Covid-19 seran encara més necessàries”. Això és pel fet que la ciutadania necessitarà tota la informació possible per a conéixer i fer front a possibles rebrots durant l’estiu, una “molt versemblant” segona onada de l’epidèmia a la tardor o hivern i “la possible elecció entre diverses vacunes”.
Per a fer això possible, és fonamental comptar amb les biòlogues i biòlegs, per la qual cosa “esperem que, en el futur, les institucions siguen molt més receptives del que han sigut fins hui”.
En el seu escrit, el Col•legi de Biòlegs també fa referència al fet que persones expertes en “especialitats biològiques com la microbiologia, la virologia, l’epidemiologia o la immunologia” ja “esperaven” l’arribada d’una pandèmia com l’actual. Per a fer aquesta afirmació, es basen en l’històric de diferents malalties durant el segle XXI com la grip A, l’ébola o la grip aviària que ja havien donat la veu d’alarma.
Així mateix, es fa referència al fet que l’actual Covid-19 és un virus zoonòtic, és a dir, un virus d’espècies animals que ha passat a l’ésser humà. Davant això, l’escrit ressalta que “les epidèmies zoonòtiques estan sent afavorides per una sèrie de factors tots ells lligats a les activitats antròpiques: la desforestació d’àrees tropicals i equatorials, la pèrdua de biodiversitat en ecosistemes naturals i humanitzats, el canvi climàtic que afavoreix la transmissibilitat d’almenys part d’elles i, naturalment, la continuada expansió del tràfic de persones, matèries primeres i productes típica de l’actual globalització”.
Finalment, el document del COBCV fa referència a com el canvi climàtic planetari amenaça la vida humana, especialment en el nostre territori, i que afrontar-lo “ha de convertir-se en una prioritat indiscutible per a la política d’aquest país”.
Amb tot, el Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana cerca fer arribar a Les Corts la importància del reconeixement dels professionals de la Biologia per a fer front i lluitar contra aquesta i altres pandèmies, presents i futures.