L’acció realitzada conjuntament amb la regidoria de Joventut pretén motivar les xiquetes en el món de la investigació mitjançant l’exemple de dones valencianes pròximes.
El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) col•labora amb la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València amb diversos tallers i una exposició en el transcurs de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. L’acció pretén motivar prioritàriament les alumnes d’ESO i Batxiller de diversos instituts de València perquè consideren laciència com a una bona opció de futur professional. «Hem preparat diversos tallers molt pràctics on contarem als alumnes, xiques i xics, diverses històries de dones valencianes, la majoria biòlogues, que actualment realitzen treballs il•lusionats. Per exemple detallarem eltreball d’investigació que estan realitzant diverses biòlogues al Parc Natural de l’Albufera de València, dones que treballen amb temes de mobilitat urbana i exposarem el treball d’investigació que està fent la biòloga alacantina Josabel Belliure a l’Antàrtida. Un treball amb pingüins que ha de veure amb el canvi climàtic», hi ha detallat la vicedegana del Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana i encarregada dels tallers, Patricia Callaghan. El Col•legi de Biòlegs valencians considera que els alumnes d’ESO i Batxiller de València, com altres estudiants de la Comunitat Valenciana, coneixen perfectament la història de les grans científiques mundials com són el cas de la física i química polonesa Marie Curie o de la biofísica i cristal•lògrafa anglesa Rosalind Elsie Franklin perquè l’estudien constantment en els manuals de classe però alhora desconeixen completament els treballs que duen a terme investigadores de la Comunitat Valenciana que en aquests moments fan ciència i viuen d’aquesta. «Des del COBCV estem convençuts que els alumnes, especialment les joves estudiants, s’identificaran molt més amb donescientífiques d’ací i que tinguen perfils il•lusionats com és el cas de Josabel Belliure, una biòloga alacantina que acaba de tornar de l’Antàrtida on ha estat un parell de mesos estudiant l’efecte del canvi climàtic sobre una colònia de pingüins. A més els contem que Belliure va ser una de les dues primeres dones a trepitjar la base Gabriel de Castella, ubicada a l’illa de Decepció, a l’Antàrtida, al costat de la sismòloga Isabel Blanco de la Universitat de Burgos durant la campanya 1994-1995», ha explicat Callaghan.
Tallers i exposicions
S’han organitzat una sèrie de tallers amb l’objectiu d’incrementar l’interés i la motivació de les xiquetes i joves per les professions científiques i tecnològiques. Les alumnes coneixeran la història i el treball de dones valencianes que en l’actualitat viuen de la ciència.Per la seua banda els alumnes realitzaran entrevistes gravades amb els seus telèfons mòbils a les joves estudiants perquè expliquen el perfil de les investigadores valencianes que han aprés. Principalment els tallers van dirigits als alumnes que cursaran o ja estudien Batxiller amb edats compreses entre els 15 i 17 anys. L’activitat es realitza a l’Espai Jove de València, carrer Campoamor, 91 durant els mesos de febrer i març. L’exposició titulada Trencant barreres, dones i ciències, ofereix un repàs a la contribució de les dones al progrés i la tecnologia.