La tortuga de Florida, la serp real de Califòrnia, la cotorra de kramer i la cotorra argentina són alguns pocs exemples de fauna al•lòctona introduïts de manera irresponsable en el medi natural
Durant aquests dies previs a les festes de Nadal i Reis Mags moltes botigues d’animals de la Comunitat Valenciana alberguen en les seues gàbies i vitrines a desenes d’espècies exòtiques originàries d’altres continents a l’espera que es convertesquen en les mascotes preferides de centenars de llars valencians. Davant d’aquesta situació que es repeteix tots els anys el Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana
(COBCV) apel•la a la responsabilitat dels seus nous propietaris. «Són molts els exemples d’animals i plantes exòtics que, procedents del comerç acaben per ser abandonats pels seus propietaris en el medi natural i comencen a convertir-se en un problema per a la conservació de la nostra biodiversitat, des del caragol poma (Pomacea canaliculata) fins a la tortuga d’orelles roges de Florida (Trachemys scripta elegans), passant pel jacint d’aigua (Eichhornia crassipes) o la serp real de Califòrnia (Lampropeltis getula californiae). Però, més enllà que siga una conducta legalment sancionable, el comerç, tinença i introducció deliberada de flora i fauna exòtica al medi natural és sobretot un exercici d’irresponsabilitat», ha manifestat el degà del Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, Nacho Lacomba.
Exòtics invasors
El medi natural valencià està ple de desgraciats exemples d’animals i plantes amb un recorregut molt clar i definit des de la botiga d’animals del barri passant per la llar de benvinguda i el posterior alliberament deliberat a la ciutat o la natura. Les tristament famoses tortugues de Florida o també conegudes com a tortugues d’orelles roges van ser massivament comercialitzades durant els anys 80 i 90 del segle passat a la Comunitat Valenciana. En l’actualitat es reprodueixen en la majoria de marjals i zones humides valencianes posant en perill la supervivència de les darreres poblacions de les tortugues d’aigua dolça autòctones com són la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa). «Molts tenim animals de companyia, gossos o gats, i pensar que algú puga abandonar a la seua mascota ens resulta impensable; però en altres casos, rèptils, peixos, no resulta estrany que els seus amos, cansats d’ocupar-se’n, decidesquen “alliberar-los” i molts pensaran: que bé van a estar a la seua nova llar vivint en llibertat! Tenir una mascota és assumir un compromís per a tota la seua vida i hauríem de ser incapaços d’abandonar-la sota cap pretext; si ja no la volem o no podem cuidar-la, segur que hi haurà algú per al qual serà una alegria ocupar-se’n. Si algú va a comprar o regalar un animal, ha de tenir clar aquest compromís i mai, en cap cas, ha d’abandonar o introduir plantes o animals en el medi natural, i que pot estar contribuint a l’extinció de la nostra flora i fauna», ha indicat de manera contundent Lacomba.
Jocs educatius?
Recentment el Departament de Desenvolupament Rural, Medi ambient i Administració Local del Govern de Navarra juntament amb el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) van sancionar a tres botigues de joguines de la comarca de Pamplona per vendre ous d’una espècie de crustacis exòtics (Triops longicaudatus) com jocs educatius relacionats amb els dinosaures. Aquesta espècie al·lòctona apareix al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i està prohibida expressament la seua comercialització. «Aquest fascinant crustaci americà té parents propers que fa escassa dècades eren freqüents en les nostres basses i llacunes, sent sobretot abundants en els arrossars de l’Albufera on es coneixien popularment com les tortuguetes.
Paradoxalment, les nostres tortuguetes són avui ben rares i no seria estrany que acabaren per desaparéixer en l’anonimat i alhora assistim a la proliferació dels seus parents americans procedents del comerç d’uns joguets que en realitat pretenen ser educatius», ha conclòs el degà del COBCV Nacho Lacomba. La comercialització d’ous de Triops en joguines suposadament educatives no és una pràctica recent. El SEPRONA de la Guàrdia Civil va confiscar Nadal passat aquests xicotets crustacis nord-americans en diferents províncies espanyoles. De fet els biòlegs han detectat la presència de Triops longicaudatus en llocs com el llac del parc Natural de l’Albufera de València.