El COBCV mostra el seu desacord amb les valoracions de la PFV després dels últims incendis

El COBCV, amb l’escrit reproduït íntegrament a continuació (en alguns mitjans ha sigut publicat de forma incompleta), fa públic el seu desacord amb les declaracions del president de la Plataforma Forestal Valenciana referides a la gestió forestal després dels últims incendis:

Com a representant del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) en la Plataforma Forestal Valenciana, no puc ocultar el nostre desacord amb les declaracions a la premsa del President de la Plataforma, D. José Vicente Oliver.

Oliver, parlant en nom de la Plataforma i sense comptar de cap manera amb l’opinió del col·lectiu que represente, aprofita els terribles incendis de la passada setmana per a carregar contra la Conselleria i acusar-li d'”abandó de la muntanya valenciana a la seua sort”, “inacció en matèria forestal” i, finalment, de no propiciar una gestió forestal sostenible. Tot això amanit amb la total absència de propostes dirigides a millorar les muntanyes de tots els valencians.

Desgraciadament hi ha poc lloc per al dubte, es tracta de declaracions d’un marcat caire polític i que podrien pretendre atacar l’actual Govern del Botànic en plena campanya electoral.

Des del COBCV creiem necessari no subscriure aquestes declaracions i lamentar-les expressament, com a membres que som de la Plataforma.

El Sr. Oliver, com a professor de la Universitat Politècnica i per tant coneixedor de l’actualitat forestal, sap perfectament que la situació d’abandó i inacció que denuncia no data precisament d’aquest últim any. Apreciem que aquesta inacció i falta de mitjans era ben palesa durant les dècades anteriors, quan el govern de la Generalitat estava en altres mans. És cert que la falta de pressupost i la necessitat de resoldre problemes enquistats, ha minvat la capacitat d’acció de la Conselleria i en l’actualitat la seua capacitat d’acció és limitada.

El nostre col·lectiu també seria partidari que, ara per ara, tinguérem implementats plans de dinamització del món rural que recuperen conreus de muntanya i ramaderia tradicional, plans de restauració d’àrees degradades, de millora del paisatge i de foment de la biodiversitat. Ens agradaria perquè es crearia ocupació en àrees deprimides, es frenarien els incendis forestals i, a més, es donaria un clar impuls també al sector terciari. Però, al mateix temps, sabem quina és la situació real de la Generalitat i entenem que encara passarà una certa quantitat de temps perquè aquest tipus d’iniciatives puguen portar-se a terme.

La Plataforma Forestal Valenciana ha de ser un fòrum que construïsca propostes consensuades entre tots els actors socials implicats en la gestió de la muntanya i regida sota el principi de la gestió forestal sostenible. Des del moment en què des de la mateixa presidència s’utilitza com a ariet polític, queda en dubte el seu potencial per a generar propostes per contenir els incendis i millorar la biodiversitat i el paisatge. I és una llàstima. Puc donar fe que en la Plataforma existeix capacitat tècnica, de la qual el mateix José Vicente Oliver és un bon exemple, com ara interessos legítims i dignament representats.

Per a això, per a construir, la Plataforma sí que pot comptar amb el nostre Col·legi professional.

Benjamí Pérez Rocher – Representant del COBCV en la Plataforma Forestal Valenciana

Related Posts

Top