El COBCV ensenya a introduir la Biologia marina a les aules

El curs teòric i pràctic proporcionarà conceptes i materials educatius per incloure’ls en l’Ensenyament Secundari

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) com a entitat col·laboradora de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana en formació del professorat organitza el curs denominat Introdueix la Biologia Marina a l’aula. Es tracta d’un taller teòric i pràctic de 20 hores de durada que té com a principal objectiu incorporar recursos didàctics de Biologia marina en projectes educatius. El curs està destinat a professors d’Educació Secundària responsables d’assignatures relacionades amb la Biologia o el desenvolupament del mètode científic en general. També poden accedir al mateix educadors ambientals o qualsevol persona interessada en aquesta temàtica. «El curs pretén aportar tot un seguit de coneixements, però sobretot de recursos didàctics, per aconseguir l’objectiu de portar la Biologia marina a les aules. El tema és prou ampli perquè el curs es presente amb una estructura en part fixa, en part flexible. L’objectiu principal és proporcionar conceptes i materials educatius que contribuesquen a introduir diferents aspectes d’aquesta matèria en temaris i diferents activitats de l’Ensenyament Secundari», ha indicat el biòleg docent del curs i doctor en Ciències Biològiques, Javier Guallart. Altres objectius més concrets del curs pretenen completar i reciclar la formació del professorat en relació amb aspectes de la Biologia marina. Els assistents també realitzaran algunes pràctiques de laboratori aplicables als centres educatius.

L’organització del curs proveirà recursos educatius com a informació, contactes amb equips de recerca i estructures de l’anomenada ciència ciutadana. Els assistents realitzaran una sortida de camp al port pesquer de València durant el moment d’arribada de la flota d’arrossegament. La finalitat concreta d’aquesta pràctica és conéixer les diferents modalitats de pesca, els seus aparells així com la diversitat d’embarcacions existents. També es recolliran mostres procedents de rebutjos de la pesca d’arrossegament per a l’estudi posterior de la seua biodiversitat en el laboratori.

Pràctiques de laboratori

El curs constarà d’unes 5 pràctiques de laboratori relativament senzilles com són l’observació de plàncton marí, l’eclosió de quists del crustaci Artèmia salina, la fecundació d’eriçons de mar, l’anatomia comparada, la morfologia externa i la dissecció en taurons i peixos ossis; l’observació de tipologies de grans de sorra, la presència de micro plàstics a les platges de sorra i la realització d’un gyotaku per plasmar en paper la biodiversitat marina utilitzant tècniques ancestrals japoneses.

El curs es començarà el 25 de gener i finalitzarà el 5 de febrer.
Constarà de 3 classes teòric i pràctiques, una exclusivament pràctica i una sortida al port de València. Les classes teòric i pràctiques es desenvoluparan entre les 16.30 h i les 20.30 h. La sessió pràctica es realitzarà en dissabte al matí, entre les 10.00 h i les 14.00 h. La sortida al port està prevista pel 2 de febrer de 2018 entre les 15.45 h i les 19.45 h. Les sessions teòriques i pràctiques s’impartiran a la seu del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV), situada al carrer Navarro Cabanes núm. 4 de València. Existeixen 22 places disponibles. Els interessats hauran d’apuntar-se abans del 12 de gener de 2018 al correu del COBCV: valencia@cobcv.com. Per a més informació es pot consultar la pàgina web del COBCV: www.cobcv.com.

Mostrejant. Recerca de micropàstic (foto: web observadores del mar)
Ou de ratlla. La seua càpsula (dalt), embrió (baix)
Afluències

 

Related Posts

Top