El Col•legi oficial de biòlegs valencians lamenta profundament la pèrdua de la limnòloga Maria Rosa Miracle

-Va ser la primera dona d’Espanya a aconseguir una càtedra d’ecologia per la Universitat de València

La Junta de Govern del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) sent amb tristesa la mort de Maria Rosa Miracle Solé, una de les figures de l’ecologia més destacades d’Espanya. Miracle va ocupar el 1981 la primera càtedra d’ecologia de la Universitat de València. Aquest esdeveniment també la va convertir en la primera dona de l’estat espanyol que aconseguia una càtedra, fins a la data una facultat reservada als homes. Uns anys abans va obtenir el títol de doctora per la Universitat de Barcelona amb la tesi titulada Distribució en l’espai i en el temps de les espècies de zooplàncton de l’estany de Banyoles. La seua investigació va ser dirigida pel prestigiós limnòleg, oceanògraf i ecòleg Ramon Margalef. <<Maria Rosa Miracle va ser una científica compromesa i integral. Estimava el seu treball des de la base fins al cim. La véiem plenament feliç quan es lliurava als seus interminables mostrejos en llacs, marjals, basses i qualsevol ecosistema que li permetés aprofundir en la seua especialitat, la limnologia>>, ha escrit en un comunicat la Junta de Govern del COBCV. La limnologia és una especialitat de l’ecologia que estudia i analitza les zones humides continentals i els seus organismes aquàtics. Miracle va destacar com una de les principals figures de la limnologia. Va arribar a ser presidenta de l’Associació Ibèrica de Limnologia des de 1993 fins al 2002. Va publicar al voltant de 200 articles en revistes especialitzades de prestigi internacional, més de 20 capítols de llibres i és autora de dues obres científiques. Però a més d’una enorme científica, la professora Miracle va destacar pel seu interés per la divulgació de la ciència.

-científica compromesa amb els aiguamolls valencians

<<Maria Rosa Miracle ha estat un exemple de dona compromesa amb la protecció i defensa del nostre medi ambient; malgrat les seues atapeïdes jornades laborals, mai va escatimar esforços per remetre una carta o assistir a una entrevista si es tractava de defensar els seus estimats aiguamolls. Nosaltres vam ser els seus alumnes. La recordarem sempre, més enllà de la seua imponent presència acadèmica en les aules de la nostra joventut, amb les seues botes posades, les botes de goma i les xarxes de plàncton que ella mateixa reparava, mostrejant en les seues basses, a les nostres basses valencianes>>, ha assenyalat finalment el màxim òrgan de representació dels biòlegs de la Comunitat Valenciana.

Maria Rosa també va tenir representació a la Fundació d’Amics del Parc Natural de l’Albufera de València. Durant els seus últims anys Miracle va ser professora emèrita d’Ecologia a la Universitat de València des de finals del 2015. Mai abandó seues investigacions en limnologia bàsica i aplicada.

Related Posts

Top