“Compartir et porta més lluny” és el lema triat enguany per conscienciar sobre l’ús irracional del cotxe a les ciutats
El Col•legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) convida un any més a la participació col•lectiva de tots els valencians en la convocatòria de la Setmana Europea de la Mobilitat. Els actes se celebren del 16 al 22 de setembre. Precisament el 22 de setembre se celebra a tot el planeta el Dia mundial sense automòbils per potenciar l’ús del transport públic no contaminant, de la bicicleta i caminar com a mitjà alternatiu així com conscienciar els ciutadans sobre els efectes perniciosos que produeixen els automòbils sobre el medi ambient. «El lema d’aquest any Compartir et porta més lluny, significa treballar cap a una mobilitat compartida, neta i intel•ligent. Si ens fixem, al matí, quan anem a treballar o en hores punta, hi ha una gran quantitat de gent que va sola al seu cotxe, un vehicle per a una sola persona no és sostenible per a la ciutat. Seria desitjable que tots anàrem a peu, amb bicicleta o en transport públic no contaminant. A més és molt important que tots fem gala del principi de compartir, és a dir, no utilitzem tots el cotxe per anar a qualsevol lloc», ha indicat el degà del COBCV, Ignacio Lacomba.
Dos peus en lloc de quatre rodes
Aquest any hi participen més de 2400 ciutats de 48 països del continent europeu. Espanya és el segon país que més ciutats i pobles aporta a la Setmana europea de la mobilitat 2017 per darrere d’Àustria. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) Espanya lidera la participació en aquesta celebració. En 2016 de les
2427 ciutats europees participants, 451 van ser espanyoles, amb 7047 actuacions permanents presentades a la ciutadania. «Els biòlegs som un col•lectiu sensible a les millores ambientals de l’entorn, podem fer una mica d’altaveu a la ciutadania en general per cridar l’atenció.
Nosaltres som ciutat, som natura, som els éssers vius que habitem en elles i volem viure de la forma més saludable i amb la màxima qualitat de vida possible. Tots podem posar un granet de sorra a l’hora d’augmentar la qualitat de l’aire que respirem i augmentar de vida en el sentit de viure menys frenèticament, amb menys soroll, en fi totes aquestes qüestions que fan que les ciutats siguen més humanes i més sostenibles», ha puntualitzat finalment Lacomba que fa anys que va a la feina amb bicicleta pels carrers de València.