La biòloga i doctora en bioquímica per la Universitat de València Gemma Malet contínua desxifrant el secret de la migració cel•lular en el càncer

Els seus estudis es desenvolupen a l’Institut d’Oncologia Molecular de la Fundació Italiana per a la Investigació del Càncer (IFOM) de Milà

La llicenciada i doctora en Biologia per la Universitat de València Gemma Malet segueix desenvolupant les seues reeixides investigacions sobre la migració cel•lular en el càncer. Fa uns mesos un estudi encapçalat per la biòloga Malet va demostrar que les cèl•lules tumorals quan migren agregades com a grups compactes en lloc de fer-ho en solitari, tenen una extraordinària capacitat per propagar-se i generar metàstasi. En l’actualitat segueixen treballant en aquesta línia de recerca sobre migració col•lectiva que ella mateixa va crear des que va arribar al IFOM fa uns anys. <;;;;;;;>;;;;;;;, assenyala la biòloga Gemma Malet. Actualment s’estan fent grans esforços per part de la Biologia i la Física per caracteritzar les dinàmiques de les cèl•lules invasores metastàtiques que de vegades envaeixen en grup. Fins i tot hi ha investigacions que comparen la invasió de cèl•lules tumorals amb la migració de colònies d’insectes que avancen en fila, com ara les erugues de la processionària, per estudiar els seus paral•lelismes.

Actualment el grup que lidera Malet i coordinat amb 4 països: Itàlia, França, Singapur i Israel també treballa en un projecte que tracta d’entendre per què les cèl•lules immunes decideixen prendre un camí per apropar-se o allunyar-se d’una quimiocina o molècula atraient. <;;;>;;;, ha detallat Gemma Malet. Segons explica la biòloga del IFOM una de les estratègies discutida en els congressos on es reuneixen biòlegs i metges és atacar amb fàrmacs a les cèl•lules que lideren i dirigeixen l’avanç del grup en lloc de desfer agregats. Una altra opció és confinar els grups de cèl•lules en un espai limitat per a tractar-los més eficaçment de manera localitzada. <>, ha matisat Malet.

-La societat necessita biòlegs
Per Malet, la investigació Biomèdica és una bona sortida per als alumnes espanyols de grau en Biologia encara que puntualitza que a Espanya és temporal i precària. <>, ha indicat finalment la biòloga. Malet va haver d’abandonar València perquè no va trobar feina un cop acabada la seua tesi doctoral. Va decidir anar-se’n d’Espanya per realitzar una investigació postdoctoral a l’estranger on va trobar millors recursos i estructures per desenvolupar els seus estudis. Primer es va desplaçar a l’Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale de Toulousse (França). Més tard va marxar a Milà perquè el seu descobriment no es podia desenvolupar en el laboratori francés per la temàtica tractada. En l’actualitat és una biòloga que lidera amb èxit els estudis relacionats amb la migració cel•lular en el càncer.

Related Posts

Top