El Col•legi de Biòlegs valencians ensenya a estudiar mamífers carnívors

El termini d’inscripció per a aprendre a detectar, investigar i conservar aquests animals salvatges acaba el pròxim 5 de maig

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) presenta la segona edició del curs Mamífers carnívors ibèrics, tècniques de camp per a la seua detecció, estudi i conservació  Els interessats a participar tenen fins el pròxim 5 de maig per a formalitzar la inscripció al web del COBCV: valencia@cobcv.com. Són 6 jornades teòriques i pràctiques per tal d’introduir els interessats en el coneixement científic dels mamífers carnívors presents a la Comunitat Valenciana. Les classes començaran el pròxim 10 de maig i acabaran dilluns 15 del mateix mes. El professor del curs, el biòleg Javier Barona, parla dels seus objectius: ‹‹Es tracta de donar a conéixer els mamífers carnívors, espècies que sempre han tingut una relació especial amb l’home, entre admiració i respecte però també animadversió. És important saber el seu estat de conservació, els hàbitats que ocupen, el seu comportament, la seua distribució a la Comunitat Valenciana, a la península Ibèrica i també a Europa. Donarem les claus per a conéixer les principals tècniques de camp com són el rastreig i detecció d’empremtes, l’anàlisi d’excrements, caus i altres senyals, el maneig del foto trampeig, les trampes d’empremtes i altres qüestions que ajudaran a detectar, estudiar i fer una estima de la seua abundància i distribució››.

Pràctiques al camp

El programa inclou l’ensenyament i posada en pràctica d’una sèrie de tècniques bàsiques de detecció i estudi d’aquest grup d’animals en el  camp així com la seua aplicació en la gestió i conservació de les seues poblacions. El curs inclou tres sessions teòriques impartides a les instal·lacions del COBCV a València, dues pràctiques organitzades al Parc Natural de les Gorges del riu Cabriol, concretament a la rambla Albosa de Requena (València) i una última jornada reservada per a exposar i analitzar les dades obtingudes al camp. La teoria aprofundirà en el coneixement dels mamífers carnívors que habiten a la península Ibèrica: descripció, biologia, aspectes eco-etològics, distribució i estat de conservació en els àmbits europeu, estatal i en l’àmbit autonòmic. A la Comunitat Valenciana hi ha 10 espècies de carnívors, 8 autòctones i dues introduïdes (visó americà i mapatge). Els carnívors valencians més amenaçats són el turó, la llúdria i el gat salvatge.

Les dues sessions pràctiques serviran per a aprendre la tècnica del trampeig fotogràfic amb la qual es poden obtenir fotografies o vídeos de les espècies que transiten per una zona determinada. Aquestes càmeres camuflades en la natura es disparen amb uns sensors quan detecten la presència d’algun mamífer carnívor. Una de les línies que segueix el COBCV és l’organització de cursos complementaris a la formació acadèmica, temàtiques que no estiguen incloses directament en els currículums dels diferents graus universitaris. El COBCV ha reservat 25 places dirigides a biòlegs, estudiants de Biologia, Ciències Ambientals, altres graus o qualsevol persona interessada en aquests animals salvatges.

 

Related Posts

Top